Meniuri de Sarbatori pentru copii. Afla cu ce inlocuiesti sarmalutele si salata boeuf


De Sarbatori mesele gem de bucate suculente si gustoase, care iti lasa gura apa. Pentru copii tentatiile din farfurie sunt dublate de cele dulci din cadourile pe care le primesc in aceasta perioada. Asa ca, daca nu iti doresti sa [...]


De Sarbatori mesele gem de bucate suculente si gustoase, care iti lasa gura apa. Pentru copii tentatiile din farfurie sunt dublate de cele dulci din cadourile pe care le primesc in aceasta perioada. Asa ca, daca nu iti doresti sa ajungi la pediatru, ar fi bine sa schimbi meniul de Craciun pentru unul mai sanatos, dar la fel de gustos!

Mamicile, care si-au pus sortul si sunt gata sa inceapa revolutia in bucatarie, trebuie sa stie un secret. Viata copiilor e colorata si asa trebuie sa fie si farfuria pe care o puneti  de Sarbatori in fata lor, pentru a-i putea convinge sa manance mancaruri sanatoase in detrimentul muntelui de bomboane si a salatelor drese cu maioneza.

Cu secretul in buzunar, faceti in acest an un meniu de sarbatori “light”, dar care sa includa si cateva din traditiile autohtone. Numai asa ii puteti feri pe cei mici de dureri de burtica si indigestii care va pot strica petrecerea de sarbatori.

Aperitive “ochioase”

Stim ce au toti romanii pe masa de sarbatori: toba, caltabos, sorici, salata boeuf, piftie. Iar lista cu delicatese, care cad greu la stomac atunci cand sunt consumate in cantitati mari, poate continua. Nu trebuie sa renunti la ele, dar atunci cand ai un copil care se va aseza cu voi la masa este bine fie sa le oferi in potii mici, fie sa le alterenzi cu aperitive usoare.

Cei mici sunt poficiosi, asa ca nu vei scapa pana nu ii dai sa guste putin din bunatati. Pentru copii e bine sa ai pregatit si un al doilea platou cu bastonase de morcov si castravete, chiftelute de peste sau crochete de legume, piftie de pasare si pateu de casa din ficatei de pui. Severste-le in forma de soldatei pe scobitori colorate si ai sa vezi ca cei mici nu te vor refuza.

Curcan umplut la felul principal

Daca tot am adoptat multe din obiceiurile americane culinare, inclusiv nesanatoasa mancare fast-food, de ce n-am imbratisa si bunatatile care nu ne fac rau din meniul de sarbatori. In acest an uita-l pe grasunul Ghita si fripturile inecate in grasime si alege un curcan rumenit in cuptor. Toata familia va aprecia meniul tau.

Carnea de curcan are putine grasimi (daca ii dai la o parte pielea), este bogata in acid folic si este o sursa importanta de vitamine B, zinc si potasiu. Daca toate acest caracteristici nu te conving, trebuie sa stii ca o friptura din carne de curcan este un ajutor pentru reducerea colesterolului, ajuta la crestere, imbunatateste sistemul imunitar si regleaza tensiunea. Ca sa ii dai o savaoare de Sarbatoare poti sa faci un sos cu portocale si o garnitura cu brocoli gratinat.

Un desert dulce care nu face rau…

Marea provocare pentru mamici in meniul de Sarbatori ramane desertul. Daca in rest mai poti sa-ti convingi piciul sa manance si din supa sau piure, cand vine vorba de ciocolata, lupta pare pierduta. Mai ales ca sub brad, toata lumea a avut grija sa ii puna cate o punga cu bomboane, jeleuri, biscuiti cu crema si ciocolata.

Ca sa ai o sansa, ascunde o mare parte din dulciurile primite si imparte-le cu portia dupa mese. Portia nu trebuie sa depaseasca cateva grame de ciocolata, de preferinta alba pentru ca dupa cea cu cacao s-ar putea sa te alegi cu un pici extrem de agitat.

Suplimenteaza-i necesarul de dulce cu fructe de sezon, puse in castronele vesele si asezonate cu putina miere.

Marea ispita de sezon raman, insa, bomboanele de pus in brad. Piciul tau le va ochi in ambalaje frumos colorate si stralucitoare in toate magazinele si va dori sa le agate si el in pomul de Craciun de acasa. Sfatul nostru este sa sari peste ele sau sa agatati doar cateva pe crengi.

Ce iti ramane atunci pentru desert? Cozonacul facut in casa poate fi o optiune buna, atat timp cat copilul se rezuma doar la o felie dupa masa. Poti sa coci biscuiti si fursecuri, in forme speciale de Craciun, pe care sa le decorati impreuna cu glazura si fulgi de cocos, migdale sau nuca pisata. Cei mici vor fi incantati sa le manance pentru ca le-au gatit chiar ei.

Daca te-ai gandit sa faci si tort, alege variantele cu fructe si putina crema si renunta la cremele din magazin sau cele cu mult unt.

Daca nu ti-ai dat silinta in alti ani sa gatesti prea mult de Sarbatori, acum, de cand esti parinte trebuie sa te reimprietenesti cu cartile de bucate si retetele copilariei tale. Acelea sanatoase si rumene pe care le gatea cu atata drag bunica!

related posts

Modifică setările cookies