Mierea nu este potrivita pentru bebelusi, dar este un aliment ideal pentru copii mai mari de 1 an si pentru adulti, pentru ca este o sursa excelenta de energie, vitamine si minerale.
Mierea nu e recomandata copiilor decat dupa ce implinesc un an, din cauza riscului de botulism. In miere se gasesc in mod natural sporii bacteriei Clostridium botulinum, care poate sa germineze in sistemul digestiv imatur al bebelusilor si sa declanseze o boala numita botulism infantil – o boala rara, ce-i drept, dar potential fatala.
Sporii bacteriei C. botulinum sunt complet inofensivi pentru copii mai mari de 1 an si adulti, pentru ca intestinul lor este suficient de matur, iar microorganismele care se gasesc in mod normal acolo impiedica inmultirea acestei bacterii.
7 beneficii ale consumului de miere:
1. Mierea este cel mai puternic si rapid energizant natural. E usor digerabila, se absoarbe repede in sange si se converteste rapid in energie pura.
2. Are proprietati antibiotice dovedite. Mierea de Manuka este cunoscuta drept cel mai puternic antibiotic natural, care poate distruge microorganisme precum Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Streptococcus faecalis si Helicobacter Pylori.
3. Stimuleaza apetitul.
4. Are proprietati laxative si sedative.
5. Stimuleaza cresterea copiilor prin faptul ca faciliteaza fixarea calciului si a magneziului.
6. Are proprietati calmante si e de ajutor daca copilul este racit si tuseste sau il doare in gat.
7. Imbunatateste sistemul imunitar.
- Antioxidanti naturali
- Enzime (invertaza, sucraza, amilaza)
- Aminoacizi
- Vitamine (B1, B2, B6, B12, PP, acid folic, vitamina C, A, D si K)
- Calciu, fier, zinc, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, crom, mangan, seleniu
Alte informatii utile:
- O lingura de miere contine 17 grame de carbohidrati si aproximativ 64 de calorii.
- Mierea indulceste de doua ori mai mult decat zaharul.
- Copiii intre 1 si 3 ani e bine sa consume intre 1 si 4 lingurite de miere pe zi, cei intre 3-6 ani – 4-6 lingurite pe zi, copiii de peste 6 ani – maxim 8 lingurite zilnic, adolescentii maxim 15, iar adultii pot consuma cel mult 20 de lingurite de miere pe zi.
- Mierea bruna e mai bogata in substante nutritive decat cea deschisa la culoare. Continutul in vitamine si minerale depinde de sursa florala a mierii.
- Mierea nu se incalzeste niciodata la mai mult de 40 de grade Celsius, pentru ca devine toxica, si pentru copii, dar si pentru adulti.