Pepenele rosu, un deliciu pentru intreaga familie. 3 retete savuroase cu pepene


Nicio zi fara pepene! Aceasta este deviza multor familii pe timp de vara. Dulci, racoritori si plini de vitamine si minerale, pepenii sunt un deliciu pe gustul tuturor. Desi multi ar baga mana in foc ca pepenele este un fruct, [...]


Nicio zi fara pepene! Aceasta este deviza multor familii pe timp de vara. Dulci, racoritori si plini de vitamine si minerale, pepenii sunt un deliciu pe gustul tuturor.


Desi multi ar baga mana in foc ca pepenele este un fruct, aflati ca pepenii sunt, de fapt, legume si ca sunt inruditi cu castravetii si dovlecii. Sunt cunoscuti sub numele de Citrullus Lanatus din familia Curcurbitaceae.

Care sunt beneficiile consumului de pepene?

In afara faptului ca este un desert dulce si indragit de toti copiii, parintii si bunicii de pe planeta, mai sunt si alte motive, legate de sanatate, pentru care pepenele ar trebui sa fie pe masa oricarei familii pe timp de vara:

  • Pepenele este un puternic diuretic. Actioneaza foarte eficient in imbunatatirea tranzitului intestinal, protejand corpul de reziduurile toxice.
  • Se digera extrem de usor si se absoarbe complet, oferind organismului o serie de nutrienti foarte valorosi.
  • Desi contine 92% apa, pepenele are un continut bogat in vitamine si minerale:
  • Vitamina A din pepene e importanta pentru ca ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase si intareste sistemul imunitar.
  • Vitamina B6 ajuta sistemul imunitar sa produca anticorpi, contribuie la buna functionare a sistemului nervos si la formarea celulelor rosii din sange.
  • Vitamina C ajuta de asemenea sistemul imunitar si protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi.
  • Pepenele mai este si o sursa excelenta de potasiu, beta-caroten, acid folic, magneziu, calciu, fosfor si aminoacizi si este considerat liderul in materie de licopen (un antioxidant puternic) dintre toate celelalte fructe sau legume.

Poti consuma pepenele crud, taiat in felii, in salate de fructe sau chiar facut suc.

Descopera trei idei noi despre cum poti consuma pepenele, altfel decat simplu, taiat in felii!

1. Salata de fructe cu pepene
Cirese sau visine fara samburi, capsune, kiwi, felii de portocale, grapefruit,  banane, afine, zmeura, boabe de struguri si bucati de pepene rosu sau galben – asezonate cu zahar vanilat, rom si frisca, dupa preferinte. Dupa 2 ore de stat la frigier, salata este numai buna de mancat. Daca vrei, poti pune toate fructele in interiorul unui pepene rosu scobit, pentru a-ti impresiona familia, prietenii sau invitatii.

 

 

2. Smoothie de pepene
2 cani cu bucati de pepene fara samburi
1 cana de cuburi de gheata
½ cana iaurt simplu
1 lingura zahar
-Combina toate ingredientele si apoi mixeaza-le cu blenderul. Pune-le intr-un pahar inalt, cu umbreluta de hartie colorata, pentru un efect vizual deosebit.

3. Sos de afine si pepene
4 cani de afine proaspete
½ cana zahar
1 lingurita extract de vanilie
Sucul de la o lamaie
Un praf de scortisoara
-Toate acestea se amesteca si se pun la fiert pentru 15-20 minute aproximativ, pana se inmoaie afinele, si dupa ce ce raceste amestecul se adauga 2 cani de pepene, taiat in bucati mici fara samburi.
Sosul se serveste simplu, sau alaturi de carne de pui, curcan sau porc.

Sfaturi utile

O alta idee ar fi sa faci cubulete congelate de pepene. Pune in blender cateva felii de pepene fara samburi si obtii un suc foarte bun, pe care-l poti turna in tava de cuburi de gheata. Cubuletele de pepene congelat le poti folosi apoi pentru diverse cocktailuri, carora le vor da un gust si un aspect deosebit.
Important este ca, inainte de a-l consuma, sa speli bine pepenele de urmele de praf sau pamant. Daca nu puteti manca un pepene intreg, pastrati-l la frigider, acoperit cu o folie de plastic pentru a nu absoarbe alte mirosuri din frigider.

related posts

Modifică setările cookies