Cu cat varsta copilului este mai mica, cu atat curiozitatea lui este mai mare. Dorinta de a explora iti poate pune deseori micutul in situatii periculoase.
El nu are dezvoltata inca notiunea de pericol si tot ceea ce este in jurul sau reprezinta o provocare sau un prilej de joaca. Joaca cu focul, stangacia in manipularea unor obiecte fierbinti sau atingerea lor reprezinta pentru el riscuri reale de accidentare.
Ce sunt arsurile?
- ranirile sunt cauzate de un agent termic (lichid, solid, vapori), electric sau chimic. In functie de profunzime ele sunt de mai multe grade, cele mai usoare fiind cele de gradul I, cele mai grave cele de gradul IV.
- conform OMS, arsurile provocate de foc reprezinta a 11-a cauza de moarte la copiii cu varste cuprinse intre 1 si 9 ani. Cele mai frecvente accidente apartin grupei de varsta sub 1 an si sunt cauzate de: opariri cu lichide fierbinti, surse de caldura (radiatoare) sau tevi de apa calda.
Gravitatea acestora depinde de:
- varsta
- zona afectata: localizare si intindere
- timpul scurt pana la acordarea primului ajutor
- tipul de ingrijire: pansamente sau inlaturarea tesutului afectat (debridare)
- complicatiile ulterioare. La copiii cu varste de pana la 4 ani acestea sunt mai frecvente deoarece pielea este mai subtire si nu este cu totul dezvoltat reflexul de retragere dupa un contact dureros. Contactul prelungit determina arsuri mai profunde.
Frecventa
Desi pericolul exista pe tot parcursul zilei, Raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii din anul 2008 a aratat faptul ca sunt doua momente pe parcursul zilei cand riscul de a se produce este ridicat: dimineata (cand incepe activitatea) si seara, la ora cinei.
Acelasi raport releva un numar mai mare de accidente iarna cand sunt folosite surse de caldura. Majoritatea accidentelor de acest fel se petrec acasa, mai ales in bucatarie.
Cum poti preveni arsurile?
- atentie la sursele de caldura din casa (calorifere, aeroterme), aparate de gatit (cuptoare cu microunde, aragaz, resouri), aparate electrice, sigurante, cabluri, prize, fier de calcat, substante inflamabile (benzina, gaz lampant, acetona, alcool), artificii. Acestea NU se depoziteaza la indemana copilului.
- cand gatesti sau calci, tine-l pe micut departe de tine. Gesturile lui sunt imprevizibile si este suficienta o secunda de neatentie pentru a avea loc un episod nefericit.
- nu il lasa sa se joace nesupravegheat. Foloseste aparatoare pentru prize si nu utiliza instalatii electrice improvizate.
Cu cat micutul tau va creste, cu atat el va fi mai apt sa respecte cateva reguli care il vor feri de accidente. Pana atunci, trebuie sa te asiguri in fiecare secunda ca este in siguranta.