Evolutia societatii determina cat mai multe femei sa astepte momentul potrivit pentru a avea un copil. Procuparile legate de cariera profesionala sau de starea materiala si dorinta de a oferi viitorului copil o viata cat mai lipsita de griji stau de multe ori in drumul tau catre statutul de mamica.
Te ingrijoreaza varsta? Cu siguranta ai citit despre riscurile pe care le implica varsta mamicii. Nu este nimic iesit din comun sa iti doresti copii, chiar si dupa 35 de ani. Sunt insa cateva lucruri de care trebuie sa tii cont inainte de a incepe o etapa noua in viata, aceea a maternitatii.
A privi obiectiv implicatiile sarcinii dupa 35 de ani inseamna a avea una dintre calitatile unei mamici si anume responsabilitatea.
- ramai mai greu insarcinata: nu te ingrijora, ovulatia se produce mai rar, desi menstruatia este regulata. Numai in cazul in care asteptarea se prelungeste peste 6 luni ar fi bine sa ceri parerea unui medic.
- daca apelezi la fertilizarea in vitro, ai sanse mari sa fii mamica de gemeni .
- diabetul de sarcina ce se manifesta numai pana la nastere: va trebui sa ai grija la dieta, sa ai un stil de viata sanatos in care trebuie sa fie inclusa si activitatea fizica. In acest fel eviti cresterea nivelului de glucoza din sange ce poate duce la o crestere a copilasului tau mai mare decat ar fi normal si astfel sa ai un travaliu si o nastere dificile.
- cezariana este utilizata in cazul anomaliilor de insertie a placentei (frecvente) sau a travaliului obositor si prelungit (mai ales daca esti pentru prima data mamica)
- anomalii cromozomiale la copil (ex.: sindromul Down)
- avort spontan
Nu numai varsta mamei joaca un rol important. Cercetarile au aratat faptul ca si varsta tatalui intervine in sanatatea si dezvoltarea ulterioara a copilului.
Studiile arata existenta unui procent mai mare de copii cu autism sau tulburari de concentrare, memorie sau invatare in situatia in care tatal l-a conceput la o varsta mai mare de 50 de ani
Nu amana vizita la medic
- inainte de a ramane insarcinata controleaza-ti in amanunt starea sanatatii. Medicul iti va recomanda un set de analize in urma carora posibilitatea si riscurile unei eventuale sarcini iti vor aparea mult mai conturate. Nu ezita sa discuti cu el absolut toate temerile legate de varsta. Nu lasa ca acestea sa devina pentru tine un factor de stres suplimentar.
- in timpul sarcinii atat tu, cat si bebelusul tau trebuie sa fiti monitorizati periodic. Astfel, orice suspiciune aparuta poate fi analizata din timp.
- nu uita de testele pentru identificarea anomaliilor cromozomiale ale copilului
Adopta un stil de viata sanatos
- mananca alimente care iti aduc un aport suficient de vitamine.
- controleaza-ti greutatea. In mod normal vei lua intre 11 si 16 kilograme.
- renunta la substante care iti dauneaza: alcool, tutun. Daca pana acum obisnuiai sa iei diverse medicamente, discuta cu medicul tau despre ele. Unele pot dauna copilului tau si trebuie ori eliminate, ori inlocuite.
Sunt mamici care dupa o anumita varsta s-au hotarat sa mai aduca inca un copilas in viata lor. Multe dintre acestea, povestind despre sarcina si nastere, au simtit totul ca pe o experienta noua. Maternitatea au retrait-o ca pe ceva magic.
Poate maturitatea, poate constientizarea mult mai clara a acestei minuni de a da viata, sa fie implicate in aceasta perceptie a mamicii peste 30, 35 de ani. Vei afla cu siguranta daca vei decide sa ai un copil dupa aceasta varsta.
Orice decizie ai lua, nu uita: sanatatea ta este si sanatatea copilului tau!