Sforaitul si sarcina. Care sunt riscurile si cum poti rezolva problema


Sforaitul nu este un subiect de luat in ras si nu trebuie trecut cu vederea. El poate indica o problema de sanatate care, in cele mai multe cazuri, poate fi remediata la timp.


E dimineata, soarele patrunde prin fereastra dormitorului tau, deschizi ochii, te intinzi si surazi fericita. Esti insarcinata!

Te indrepti plina de recunostinta spre cel de langa tine, care a contribuit la fericirea ta, si − surpriza: nu e . Il gasesti pe canapea, obosit de nesomn, in timp ce nascoceste pe loc o scuza prea putin credibila.

Nu vrea sa fie nepoliticos, asa ca iti va spune, probabil, ca s-a mutat in camera alaturata pentru ca avea insomnie si nu a vrut sa te trezeasca. Dar il ghicesti dintr-o privire: ai sforait toata noaptea. Din nou!

Sforaitul, in general, dar mai ales in timpul sarcinii, trebuie tratat. Cresterea in cantitate a hormonilor estrogen si progesteron poate cauza congestie sau edem, care pot duce la obstructionarea cailor nazale si, ca urmare, la aparitia sforaitului.

Deplasarea in sus a diafragmei pe timpul celor noua luni de sarcina, este un alt motiv. Cresterea volumului de fluide din corp poate conduce la umflarea cailor nazale, astfel incat respiratia pe timpul noptii poate fi ingreunata.

Un sfert din femeile gravide se confrunta cu sforaitul, in special in trimestrul al doilea si al treilea de sarcina. Dintre acestea, doar 4% sforaiau si inainte de a ramane insarcinate.

Studiile leaga sforaitul de mai multe posibile disfunctii: cresterea excesiva in greutate, hipertensiune cauzata de sarcina, toxemie (raspandirea unei toxine in sange), diabet gestational, apnee de somn (o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului), sau chiar retard in dezvoltarea fatului.

Gata cu sforaitul!

Cand este doar episodic si nu tine de o problema medicala majora, sforaitul poate fi tratat cu usurinta daca tii cont de unele sfaturi:

- inalta usor perna pe care dormi

- intinde-te pe o parte inainte de a adormi

- foloseste un umidificator de camera care iti va desfunda caile nazale

- controleaza-ti greutatea periodic

Si nu uita, cu sforaitul nu-i de glumit! Roaga-ti iubitul sa lase delicatetea la o parte si sa-ti marturiseasca daca sforai regulat. Vorbeste despre aceasta problema cu medicul tau, care te va monitoriza atent pe tot parcursul sarcinii.

Somn usor, vise placute!

related posts

Modifică setările cookies