Top 6 cele mai mari mituri despre sarcina si adevarul despre ele


Se apropie momentul cel mare, draga mamica, si in mod sigur in aceasta perioada toti apropiatii se inghesuie sa-ti ofere cele mai bune si eficiente sfaturi. Chiar si in perioada sarcinii ai primit sugestii peste sugestii: evita condimentele in perioada de alaptare, nu consuma bauturi alcoolice si nici macar nu te gandi sa-ti vopsesti parul daca vrei sa ai un bebelus sanatos!


Inainte insa de a pleca urechea spre toate legendele existente despre sarcina si nastere, informeaza-te, consulta-ti medicul ginecolog si, mai important decat orice, nu lasa ca miturile urbane sa te sperie sau sa te descurajeze.

Se pare ca de cele mai multe ori avertizmentele moaselor sau ale rudelor difera de la tara la tara, iar temerile unor mamici din Romania nu le afecteaza pe cele din Franta, Japonia sau Mexic, unde doamnele nu ezista sa consume un pahar de vin, sushi sau mancaruri condimentate cu toate ca asteapta un bebelus.

Ar fi imposibil ca o graviduta sa respecte fiecare sfat primit de-a lungul sarcinii, mai ales ca in timpul unor contractii dureroase asistenta i-ar putea sugera sa bea un pahar de bere pentru relaxare. Chiar si specialistii se pot contrazice cand vine vorba de interdictiile din timpul sarcinii, ei sfatuindu-le pe mamici sa manance multe legume si salate, dar sa se fereasca de cruditati fiindca pot fi afectate de toxoplasmoza. Ei recomanda Omega3 si consumul de peste, dar apoi insista ca acesta este plin de mercur.

Cu toate ca, de cele mai multe ori, legendele moaselor au o baza stiintifica demonstrata, cea mai mare parte a temerilor si restrictiilor isi au baza in ideea pe care si-o fac oamenii despre comportamentul potrivit al unei viitoare mamici: ea trebuie sa fie precauta, sa renunte la propriile prioritati si sa-si puna copilul pe primul loc.

Uite cele mai frecvente mituri despre sarcina si cat sunt ele de adevarate:

1. Stai departe de branza

Lactatul care e mai “vechi” de 60 de zile este periculos deoarece te poate contamina cu listeria. Sigur, daca produsul este pasteurizat, atunci lucrurile stau altfel. Mai mult decat atat, daca il consumi prajit, poti sta linistita.

2. Peste? Nu e plin de mercur?

Ai citit peste tot ca mercurul poate cauza dezvoltarea precara a fatului, iar aceasta substanta este intalnita in cea mai mare parte a speciilor de peste. Poti sa te relxezi insa.

Cu putina cercetare vei descoperi ca exista carne de peste la care ai unda verde: ton, somon si cod, de exemplu.

3. Stai departe de ladita pisicii

Toxoplasmoza poate cauza orbire si serioase afectiuni ale creierului in ceea ce-l priveste pe fat, asa ca nu trebuie sa stai in preajma laditei pisicii sau sa consumi alimente crude. Daca vrei bilet de voie care sa-ti permita izolarea in pat timp de noua luni de zile, opreste-te din citit aici.

Daca vrei sa ai o viata cat se poate de normala, nu te speria. Specialistii au dovedit ca nu exista legaturi intre capatarea toxoplasmozei si detinerea unei pisici. Pericolul te pandeste doar daca mananci carne de miel sau vita pregatita necorespunzator.

4. Adio, vopsea de par

Vopseaua de par contine substante cancerigene. Ai auzit de nenumarate ori aceasta replica, fara sa stii insa ca dupa anii ’80, producatorii au pus la punct o formula prin care sa elimine ingrdientele suspecte din compozitia vopselei si sa o faca pe aceasta cat mai sigura cu putinta.

Mai mult decat atat, intotdeauna au existat indoieli cum ca substantele erau absorbite in piele si ajungeau efectiv la fat.

5. Arahide? In niciun caz

Nu manca arahide daca vrei sa nu-i produci micutului tau alergie! De fapt, lucrurile nu stau chiar asa: daca nu ai cazuri de alergie in familie, micutul tau este ferit de probleme.

6. Doar n-o sa bei, nu?

Aici, parerile sunt impartite. In timp ce unii medici considera ca alcoolul nu are ce cauta in dieta unei viitoare mamici, indiferent de cantitate, altii considera ca putina bautura nu poate afecta fatul. Este deicizia ta, in definitiv. Daca vrei totusi sa fii precauta, evita-l.

related posts

Modifică setările cookies