Multe dintre alimentele existente pe piata respecta normele care tin de gust si de aspect, dar nu respecta normele care tin de calitatea nutritiva a unui produs – fapt esential cand vine vorba de mancare.
Aspectul e sesizat si in raportul de activitate al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), potrivit caruia o mare parte dintre alimentele vandute in comert nu respecta normele de etichetare si de conformitate impuse de legislatia in vigoare.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a declarat ca o mare parte dintre alimentele existente pe piata respecta normele care tin de gust, de aspect, nu contin microorganisme, metale sau mercur, dar nu respecta normele care tin de calitatea nutritiva a unui produs – lucru esential atunci cand vine vorba de mancare.
Citeste si: Afla in cat timp se elimina “E-urile” din organism si cata carne contine de fapt parizerul
“Alimentele din comert nu ne hranesc. Aceasta este marea problema a industriei alimentare. Lipsa substantelor nutritive din preparate nu este o problema intalnita doar in Romania, ci in intreaga lume. Practic mancam fara sa ne hranim. Problema este ca nu ne facem doar noua rau, ci si copiilor nostri. O femeie insarcinata care se hraneste cu alimente sarace in substante nutritive risca sa nasca un copil cu afectiuni congenitale“, precizeaza prof. dr. Mencinicopschi.
● Parizer – pare sa ocupe primul loc in topul celor mai nocive preparate din carne. Acesta are in compozitia sa 80% slanina si sorici de porc, 10% MDM, carne dezosata mecanic, in compozitia careia intra oase macinate, scrie Gandul.
● Crenvursti – pot duce la aparitia toxiinfectiilor alimentare daca nu sunt pastrati in conditii corespunzatoare. MDM-ul este gasit in mare parte din acest preparat din carne. Pielite si grasime se gasesc si ele in compozitia acestora. E-urile abunda si ele, deoarece crenvustii au mereu o culoare frageda.