Tot mai multe femei tinere intra prematur la menopauza. Afla de ce


Unei britanice de 33 de ani nu-i vine nici acum sa creada ca a intrat la menopauza, cu 18 ani mai devreme fata de varsta medie pentru acest eveniment din viata unei femei – care este 51 de ani.


“Si doctorul meu era la fel de socat ca si mine cand m-a anuntat”, isi reaminteste ea. Vestea a cazut intr-un moment foarte prost pentru ea: urma sa se casatoreasca, sa se mute in casa noua si deja ea si viitorul sot isi faceau planuri de marire a familiei. “Vroiam o casa plina de rasete de copii. Acum, singura mea speranta este fertilizarea in vitro”, spune Lindsey Foots, care lucreaza la o firma de marketing in Manchester.

Nimic nu a prevestit faptul ca organismul ei se pregatea sa intre prematur in menopauza. “Am luat contraceptive cativa ani, ma oprisem si ciclul menstrual tot intarzia sa apara, asa ca m-am dus la doctor. Dar nu aveam niciun alt simptom, iritabilitate, ingrasare sau bufeuri de caldura”, spune femeia.

Pana de curand, cazul lui Lindsey ar fi fost considerat o raritate, o exceptie. In cercurile medicale, se considera pana mai ieri ca doar 1% dintre femei sufera de insuficienta ovariana prematura si intra la menopauza inainte de 40 de ani.

Un studiu recent din Marea Britanie, realizat de Colegiul Imperial din Londra, arata ca in prezent procentul femeilor care intra prematur la menopauza a crescut pana la 6%.

In mod interesant, studiul nu a evidentiat nicio legatura intre menopauza prematura si folosirea pilulelor contraceptive.

Care sunt factorii care declanseaza menopauza prematura 

Mai degraba, insuficienta ovariana prematura ar putea fi o consecinta a alimentatiei proaste sau a fumatului (ceea ce confirma studiile anterioare care sustineau ca hidrocarburile din tigara afecteaza grav ovulele unei femei).

Astel, femeile sarace risca mai mult decat cele bogate sa intre prematur la menopauza, din cauza ca nu aplica principiile alimentatiei sanatoase si nu au la fel de multa grija de sanatatea lor.

Un alt posibil factor este expunerea la substante chimice prezente in gospodaria fiecarui om – in tigai si oale anti-aderente, ambalaje alimentare, haine, covoare. Femeile care aveau un nivel ridicat de substante perfluorinate in organism (denumirea stiintifica a acestor chimicale) aveau si cele mai mici concentratii de estrogen in sange.

Proasta functionare a tiroidei sau a glandei pituitare – ambele glande joaca un rol important in productia de hormoni – pot fi alte cauze ale menopauzei premature. Mai mult, unii cercetatori afirma ca pubertatea prematura ar putea duce la menopauza prematura, dar aceasta ipoteza nu a fost confirmata pana acum.

Stresul si stilul de viata sedentar pot avea, de asemenea, o contributie esentiala in grabirea acestui proces. In altele cazuri de menopauza prematura, este vorba si de factori genetici.

Dar, deocamdata, cercetatorii nu au gasit un vinovat sigur. Factorii genetici sunt importanti, dar daca mama intra prematur la menopauza, nu e obligatoriu ca asta sa i se intample si fiicei.

Ce e sigur, este ca insuficienta ovariana prematura este o reactie de aparare a organismului. Sistemul reproductiv nu mai functioneaza corespunzator ca raspuns la stres, diete nepotrivite, diverse traume si, in unele cazuri, isi inceteaza activitatea definitiv.

Menopauza prematura – ce probleme pot aparea 

Principala problema legata de menopauza prematura este ca femeile afectate nu vor putea concepe copii natural, din moment ce nu mai produc ovule deloc. Dar asta nu e tot: femeile care intra prematur la menopauza risca mai mult sa dezvolte osteoporoza, cancer de colon si ovarian, cataracta, sa aiba probleme cardiovasculare sau stomatologice.

Cand o femeie intra la menopauza, corpul ei inceteaza productia de estrogen, hormonul care, printre altele, ofera protectie impotriva bolilor cardiovasculare si osteoporozei, scrie dailymail.co.uk.

Asta ar fi un fel de “cireasa de pe tort”, in conditiile in care oricum menopauza vine la pachet cu depresie, schimbari de dispozitie, iritabilitate, bufeuri de caldura, vagin uscat, piele uscata, libidou scazut, incontinenta urinara.

Mai tarziu poate fi prea tarziu 

Expertii le avertizeaza pe femei sa nu amane momentul maternitatii pana spre varsta de 40 de ani, pentru ca este riscant.

“Am vazut multe femei care au amanat sa faca un copil pana spre 37-40 de ani, cand au descoperit ca nu mai produc ovule. Cele mai multe erau femei educate, cu o stare materiala buna, din clasa de mijloc, carora nu le venea sa creada ca sunt deja la menopauza si ca de-acum incolo singura lor sansa este FIV”, spune prof. Martha Dirnfeld, un specialist in fertilizarea in vitro de la Clinica Bridge din Londra.

Orice femeie sub 40 de ani care nu a avut ciclu menstrual in ultimele 6 luni ar trebui sa mearga la doctor, chiar daca in rest starea ei de sanatate este buna.

In timp ce unii medici se declara socati de de noua cifra de 6%, fiindca ei stiau ca procentul de femei care intra prematur la menopauza e mult mai mic – de doar 1% – alti experti sustin ca e posibil ca pana acum sa nu fi fost raportate toate cazurile de menopauza prematura, iar cifra de 6% sa fi fost cea reala si acum cativa ani.

related posts

Modifică setările cookies