1,500 de metri pătrați de artă - festivalul DIPLOMA! Interviu cu Mirela Bucovicean, ambasadoarea Festivalului


De pe 8 octombrie a începul DIPLOMA, singurul festival din România dedicat noii generații de creativi. Sunt expuse lucruri de pictură, design, arhitectură, fotografie și multe altele, în total 16 specializări. Până duminică mai poți merge să vezi expoziția noii generații de creatori români, la Combinatul Fondului Plastic.


Până duminică, 92 de lucrări din 16 specializări diferite pot fi descoperite și admirate la DIPLOMA. De la modă, sculptură, arte grafice și până la urbanism, arhitectură sau ceramică, toate spun povestea noii generații de creatori români. 
 
 
 
Din juriu și din board-ul creativ face parte și Mirela Bucovicean, fondatoarea Molecule-F, care a acordat un interviu pentru PERFECTE. 
 
Ce crede Mirela Bucovicean despre viziunea și perspectivele lor în materie de modă, dar și de ce e important să fie parte din expoziții precum DIPLOMA, aflăm chiar de la ea:
 
1. Ce provocări întâmpină noua generație de creatori români?
 
Cu provocări sau nu, cred că designerul român este extrem de creativ și reușește să-și găsească singur căile de supraviețuire, ba mai mult, să și iasă în evidență prin actul artistic. Nu e de ascuns că sectorul industriilor creative e slab susținut. Cred că aceasta e cea mai mare provocare întâmpinată. Cum găsești soluția? Ce faci să poți să-ți continui tu, ca designer, drumul ales? Cum faci să îți fie munca apreciată și cum îți dezvolți creativitatea, unicitatea, în situația dată? Cam așa văd să stea lucrurile. 
 
Cu toate acestea, designerii români au avantajul unui mare bagaj cultural informațional la care au fost expuși și pe care îl exersează în actul creativ. Și asta-i ajută să reușească, chiar și cu impedimentele care tot apar. 
 
2. Ce trenduri remarci în industria modei, în anii ce urmează, dacă e să ne raportăm la perspectiva tinerilor designeri, la ce creează ei în prezent?
 
Sustenabilitatea a devenit o constantă, mai mult decât un trend. Mai observ o relaxare stilistică, o exprimare mult mai puțin limitativă, care se observă și în street style-ul actual. Activewear, casual și declarativ ar fi cuvintele care definesc viitorul apropiat. 
 
 

3. Cum găsești lucrările tinerilor de la DIPLOMA, din acest an?
 
Văd autenticitate și asta mă bucură. O nouă generație care simte arta într-un mod extrem de creativ. Chiar dacă tema aleasă e aceeași, observ texturi diferite, compoziții cromatice aparte, accesorii care fac diferența. 
Sunt 92 de lucrări speciale, din 16 specializări diferite, de la pictură, arhitectură, modă și până la ceramică, urbanism, artă grafică sau design de obiect care merită să fie descoperite de publicul larg. Și vă invit să o faceți până pe 17 octombrie, la Combinatul Fondului Plastic. Boardul creativ al festivalului, alcătuit din 42 de specialiști, a făcut o selecție riguroasă de lucrări dintre cele peste 500 înscrise la această a VIII-a ediția a DIPLOMA. 

4. Ce înseamnă pentru tine să fii ambasador al evenimentului, dar și jurat al DIPLOMA?
 
Observ entuziasmul lor și mă bucur că descopăr diversitate în stiluri, în perspective, așa că rolul meu este de a comunica șI de a impulsiona publicul larg să privească cu deschidere designul autentic. 
Avem nevoie de artă mai mult ca oricând, să ne lăsăm atinși de frumos, de unicitate, să experimentăm și să descoperim noua generație de artiști.

5.   De ce e important pentru noua generație de creatori să își înscrie lucrările la DIPLOMA?
 
Este un exercițiu pe care designerii trebuie să-l facă, un prim pas către evaluare și o oportunitate uriașă de a fi prezentați atât specialiștilor din industrie, cât și publicului larg. 
Actul creativ in lipsa publicului și a expunerii lui rămâne doar o manifestare interioară, fără finalitate pragmatică. 
 
 
Expoziția DIPLOMA poate fi vizitată până pe 17 octombrie: de luni până vineri în intervalul orar 14:00–22:00, iar în weekend, între 10:00 și 22:00. 

DIPLOMA se vede și-n varianta online, prin intermediul platformei digitale digital.diplomafestival.ro.

Vezi și: Squid Games pe TikTok

  • 1,500 de metri pătrați de artă - festivalul DIPLOMA! Interviu cu Mirela Bucovicean, ambasadoarea Festivalului

related posts

Modifică setările cookies