Un nou studiu realizat de cercetatorii suedezi pe aproximativ 800 de femei sanatoase pe parcusul a 6 ani de zile -perioada in care un fir de par ajunge la maturitate - au descoperit ca in timpul anotimpului ploios parul cade in cantitati foarte mari fata de restul anului.
In fiecare an, sute de mii de femei se confrunta cu aceasta problema si nu cunosc motivele responsabile de aceasta situatie. Sunt oare medicale sau de alta natura? Sa vedem care sunt cauzele care, din punctul de vedere al specialistilor, conduc la pierderea masiva a podoabei capilare pe timpul toamnei:
1. Medicamentele
Se pare ca primul din lista este medicamentul recomandat de medicii dermatologi pentru tratarea formelor grave ale acneei, despre care se crede ca este responsabil de caderea masiva a parului in aproximativ 16% dintre persoanele care urmeaza acest tratament.
Betablocantele recomandate celor care au nevoie de reglarea tensiunii arteriale, anticoagulantele care se opun coagularii sangelui, antidepresivele si medicamentele antiinflamatorii au fost considerate o alta cauza a caderii parului, desi aceasta descoperire nu este momentan confirmata.
2. Deficienta de fier
Principalele cauze ale deficientei de fier sunt: lipsa fierului in dieta alimentara, menstruatia si nasterea unui copil, toate acestea fiind responsabile in final de caderea parului. La acestea se adauga si perioada anterioara menopauzei, cand femeile se confrunta cu aceeasi problema, conform endocrinologilor.
Cele mai bune surse de fier sunt reprezentate de carnea rosie, galbenusurile de ou si legume precum salata verde, spanac, rucola. De asemenea, vitamina C ajuta la absorbtia de fier, asa ca un pahar de suc natural de portocale este recomandat.
3. Ovarele polichistice
A doua cea mai comuna cauza a caderii parului in cazul femeilor aflate inainte de menopauza este sindromul ovarelor polichistice, ce duce la acumularea unor cantitati mari de testosteron si implicit la pierderea podoabei capilare in special in zona tamplelor.
4. Diete necorespunzatoare
Exista studii care demonstreaza faptul ca dietele scazute in carbohidrati cauzeaza pierderea parului. Astfel, lipsa caloriilor, a energiei si a glucozei nu sunt intocmai prielnice mentinerii unui par frumos, ci dimpotriva acesta are de suferit fiindu-i interzise resursele esentiale.
5. Probleme tiroidiene
Glanda tiroida are un rol destul de important pentru organism, ea fiind cea care regleaza metabolismul. Astfel, o problema la nivelul glandei tiroide poate afecta firul de par si il subtiaza pana ce acesta se rupe.
6. Pilule contraceptive
Toate contraceptivele orale contin progestative, hormoni sintetici care produc efecte similare cu cei naturali, insa o parte din acestia sunt folositori firului de par, in timp ce altii dauneaza si sunt responsabili de caderea firelor de par.
7. Stresul
Stresul poate conduce la pierderea podoabei capilare, proces ce poarta denumirea de telogen effluvium. Stresul poate sa afecteze sistemul imunitar, astfel incat celulele albe ataca foliculii de par si conduc la rarirea difuza a parului.