9 cauze care duc la caderea parului


Numarul firelor de par pe care le avem in cap sunt determinate inca de la nastere prin prisma faptului ca fiecare fir de par are radacina lui, iar numarul acestora nu poate fi schimbat. Ciclul de viata al unui fir de par variaza intre 2 si 5 ani, insa, in fiecare zi pierdem aproximativ 60-80 de fire de par. 


 

 

 

Acest lucru este perfect normal atat timp cat activitatea radacinii nu se intrerupe. Totusi, exista multi factori care duc la incetinirea activitatii radacinii si, prin urmare, la rarefiere podoabei capilare.

 “Cand pierdem un fir de par, radacina produce un altul. Pentru ca activitatea radacinii sa nu se reduca sau sa nu se intrerupa este necesar ca parul sa fie ingrijit in permanenta. Este recomandat sa il periati si sa-l pieptanati delicat, sa folositi sampoane care sa-l protejeze si sa limitati factorii care ii afecteaza sanatatea precum vopsitul des, folosirea bigudiurilor calde si a ondulatoarelor”, explica hairstylistul Cristi Pascu.

 

Specialistul ne insira principalele noua cauze care duc la caderea parului:

 1.    Dezechilibrul hormonal

 Se intampla in special la femeile insarcinate sau la cele care folosesc diferite tratamente hormonale. Pierderea parului in aceasta situatie este, din fericire, temporara. Dupa un anumit timp se va constata ca, odata cu restabilirea echilibrului hormonal, parul si densitatea acestuia revin la normal. In perioada menopauzei, totusi, o parte din parul cazut nu va mai creste la loc.

 2.    Genele

Parul poate sa cada si din motive ereditare, situatie in care nu prea exista optiuni salvatoare.

 3.    Problemele medicale

 In cazul in care manifestati afectiuni ale glandei tiroide sau aveti boli ale sistemului imunitar, este indicat sa consultati medicul de specialitate. Aceste tipuri de afectiuni au ca efecte secundare caderea excesiva a parului;

 4.    Medicatia

 In cazul in care urmati un tratament de chimioterapie sau luati medicamente antidepresive pentru reducerea presiunii arteriale sau chiar pastile pentru slabit, trebuie sa va asteptati ca podoaba capilara sa aiba de suferit

 5.    Stresul

 Este cel mai intalnit factor care duce la caderea parului.

 6.    Alimentatia

 Influenteaza nu doar sanatatea parului ci si sanatatea intregului organism. Cu cat intelegem mai repede ca trebuie sa avem un stil de viata atent studiat, echilibrat, care sa includa mult sport si un regim alimentar bogat in alimente neprocesate chimic, cu atat corpul va fi mai sanatos, iar parul mai puternic.

 7.    Dietele

 Persoanele care urmeaza diete pe termen lung fara a consulta un medic risca sa-si piarda firele de par.

8.    Coafuri care solicita firul de par

 Persoanele care isi tin parul strans in cea mai mare parte a timpului sau care au extensii de par pe o perioada lunga risca sa strice atat aspectul parului cat si sa-l piarda.

 9.    Alopecia

 Consta in subtierea firului de par si chiar in pierderea acestuia ca urmare a unor cauze necunoscute. Studiile recente au aratat ca alopecia poate fi cauzata de reactii ale sistemului imunitar. Pentru aceasta afectiune trebuie sa consultati medicul de specialitate.

 

Foto: Cristi Pascu, hairstylist
  • 9 cauze care duc la caderea parului

related posts

Modifică setările cookies