Pentru a afla ce presupune această operație, care sunt riscurile și cât de reale sunt miturile despre implanturile mamare, am stat de vorbă cu doctorul Cristian Nițescu, doctor primar în chirurgie estetică și Doctor în Științe Medicale.
Prima curiozitate a mea ca reporter s-a referit la profilul persoanelor care aleg să facă un implant mamar. ”Sunt fie femeile care își doresc o augmentare mamară, o mărire a sânilor, fie persoanele care au nevoie de o mastectomie urmată, în aceeași operație sau la o anumită distanță de aceasta, de intervenția de reconstrucție mamară realizată cu implant mamar”, explică medicul Cristian Nițescu.
Ne-am hotărât să facem acest pas, urmează să alegem tipul de implant pe care îl facem. Medicul ne explică faptul că acestea se aleg în funcție de opinia chirurgului plastician, dar și în funcție de dorința pacientei. Medicul evaluează anatomia zonei unde urmează să fie plasate implanturile și oferă pacientei un sfat cu privire la tipul optim de implant.
Variante: rotunde sau anatomice
”Pe de altă parte însă, implanturile mamare se aleg și în funcție de dorința pacientei, mai exact de volumul pe care și-l dorește. Sunt doua tipuri de implanturi: Implanturi rotunde si implanturi anatomice. Mai departe, putem discuta și de textura și de profilul implanturilor. Fiecare implant este individualizat per pacient. Nu există două persoane cu sânii la fel și tocmai de aceea, un consult pre-operatoriu este absolut necesar în cazul tuturor pacientelor”, spune doctorul Cristian Nițescu.
O altă curiozitate se referă la riscurile acestui tip de intervenție. Doctorul Cristian Nițescu spune că acestea sunt diminuate foarte multe de experiența chirurgului plastician: ”Ca orice intervenție chirurgicală, și cea de augmentare mamară cu implanturi presupune anumite riscuri. Însă, în mâna unui chirurg cu experiență și a unei echipe operatorii bine sudate, aceste riscuri sunt minime. Operația durează o oră și recuperarea este relativ ușoară”.
Trebuie reținut faptul că operația de mărire de sâni nu se poate face în timpul alăptării. Tot el transmite că există anumite limitări în activitățile pacientei în primele două săptămâni de după operație.
”În acest interval, pacienta trebuie să fie foarte atentă la mișcările pe care le face, în special cu cele realizate la nivelul centurii scapulare, cu mișcările umerilor și cu cele de pectorali. După cele 14 zile, pacienta își poate relua toate activitățile zilnice obișnuite. În primele 2-3 luni post-operatorii, pacienta trebuie să se limiteze din a face activități fizice intense care implică mișcări ale zonelor menționate anterior, cum ar fi tenis, înot, golf sau ridicarea de greutăți. Aceste activități se pot relua după 3 luni de la operație”, spune medicul Cristian Nițescu.
Revizia, după un deceniu
O curiozitate pe care am văzut-o des apărută în mediul online să referă la termenul de garanție a acestor implanturi. Practic, la cât timp trebuie schimbate.
”Implanturile de bună calitate vin la pachet cu o anumită garanție, pentru cazurile extrem de rare în care acestea suferă un defect de fabricație și trebuie înlocuite ulterior. Studiile ne arată că implanturile mamare sunt sigure până la 10 ani. După această perioadă se recomandă înlocuirea acestora. Din experiență proprie însă, pacientele care au venit să își schimbe implanturile după mai bine de 10 ani de zile nu aveau nicio problemă cu acestea. În primele două săptămâni după operație, pacienta va fi consultată o dată la câteva zile de către medicul chirurg plastician. Ulterior, se recomandă controale post-operatorii la o lună, trei luni, șase luni și 12 luni”, explică medicul Cristian Nițescu.
Ultima curiozitate se referă la întrebările inedite pe care le-a primit din partea pacienților de-a lungul timpului. Doctorul Nițescu spune că una dintre cele mai interesante s-a referit la posibilitatea de a mai călători cu avionul după un implant mamar. ”Bineînțeles, nu există nicio contraindicație în acest sens. De asemenea, am mai fost întrebat dacă se poate dormi pe implanturile mamare. Bineînțeles că și acest lucru se poate face la 3 zile după operație”, spune în încheiere medicul Cristian Nițescu.