Chiar dacă ești o persoană ocupată, coafarea părului cu peria este ușor de realizat dacă folosești produsele potrivite: de la sampon, până la balsam, mască, spumă de păr și peria pe care o folosești.
1. Peria rotundă
Peria rotundă este cea clasică cu care probabil că ești obișnuită încă de când erai copil. Aproape toate fetițele și-a văzut probabil mama la coafor sau au ajuns într-un coafor în care se folosea acest tip de perie. În funcție de material, există perii din ceramică, metal sau plastic, de grosimi diferite. Peria rotundă este ideală pentru a da volum la rădăcină, pentru că, prin rotire, rădăcina firului de păr se ridică și este astfel fixată în acea poziție la temperaturi de 200 de grade Celsius. Un alt scop al acestui tip de perie este netezirea părului, atunci când accentul este pus pe zona din mijloc a acestuia și pe vârfuri.
Din punct de vedere al dimensiunii, este recomandat să folosești o perie de grosime medie dacă părul tău are o lungime cel puțin medie. Periile de grosimi mici sunt dificil de folosit la îndreptarea părului, iar cele de grosimi mari sunt greu de manevrat atunci când îți dorești să îți faci bucle. Totuși, este foarte important să te raportezi la dimensiune părului tău. De exemplu, dacă ai părul pană la lobul urechii sau pană la maxilar, este ideal să folosești o perie de diametru mic. Pentru lungimi mai mari de maxilar, peria medie își poate face treaba foarte bine.
În ceea ce privește perii, trebuie să fii atentă să nu fie foarte aspri sau duri astfel încât să nu ți se rupă părul atunci când începi să îl coafezi. Poți testa acest lucru prin pipăirea perilor cu degetele. La fel de important este și materialul din care este confecționată peria rotundă, pentru că trebuie să ai în vedere și temperatura mare la care îți coafezi părul. Astfel, materialul ar trebui să fie unul care conduce căldura cum ar fi aluminiul, ceramica sau teflonul.
2. Peria de pieptănat
Este ideal ca perii să fie din păr natural pentru a proteja și lubrifia firul de păr atunci când îl piepteni, dar și pentru a elimina reziduurile de fixativ la coafare. Părul natural din peri funcționează asemenea părului care crește pe scalpul tău și, de aceea, și peria trebuie spălată.
Din punct de vedere al frecvenței de utilizare, peria de pieptănat se folosește o dată pe zi dacă ai părul drept sau în valuri. Dacă ai părul ondulat sau creț, pieptănarea se realizează imediat după spălare, atunci când ai părul umed și o mască aplicată astfel încât să îți fie ușor să îl piepteni. În caz contrar, părul creț sau ondulat se frizează atunci când îl piepteni cu o perie de păr.
Deși nu este gândită pentru stilizare, această perie poate fi folosită și în acest scop atunci când folosești fixativ, aplicând produsul direct pe perie și nu pe păr. Astfel, fixativul se distribuie uniform pe lungimea părului. La fel, dacă aplici serum pentru netezirea firelor rebele, îl poți aplica direct pe perie și apoi o poți trece prin păr pentru a aranja firele răzlețe.
Dacă părul tău are o tendință de încurcare mai mare, recomandarea este să folosești o perie de pieptănat din păr natural cu țepi de plastic. Aceștia descurcă firele de păr și poate fi folosită pentru aceleași scopuri ca peria fără țepi din păr natural.
3. Peria de tapat
Chiar dacă nu te tapezi des, se poate întâmpla să ai zile în care chiar ai nevoie de volum. Poate că nu te-ai coafat cu atenție sau nu ai acordat suficient timp uscării cu peria rotundă, dar, în oricare dintre cele două cazuri, ai la îndemână acest instrument de coafare care îți poate salva ziua.
Este ideal ca peria de tapat să fie curbată astfel încât să imite forma capului. Aceasta se folosește ridicând șuvițele și mergând cu peria în sens contrar în partea de sus a scalpului. Pentru a obține volumul pe care îl dorești, separă părul în două părți paralele și începe să tapezi din spate în față. Fiecare șuviță trebuie tapată de maximum trei ori astfel încât să nu ai probleme atunci când trebuie să îți descurci părul.
În funcție de amploarea pe care dorești să o dai tapatului, poți ține șuvița fie la 90 de grade, perpendiculară cu scalpul sau ușor înclinată la un unghi mai larg pentru o curbă mai mare și un volum mai spectaculos. După ce ai tapat partea superioară a părului, folosește peria de pieptănat pentru a îndrepta coafura. Peria trebui ținută la suprafață și nu trebuie să ajungă foarte aproape rădăcină. În același timp, trebuie să folosești un fixativ astfel încât părul să stea în poziția obținută prin tapat.
După cum vezi, periile au și funcții complementare: cea de periat se folosește alături de cea de tapat pentru un styling care îți oferă volum. În același timp, peria de pieptănat este un instrument de bază dacă ai părul drept sau în valuri, în aranjarea de zi cu zi sau în pieptănarea părului după spălare și înainte de coafare.
Dacă încă nu deții nici una dintre aceste trei perii, îți recomandăm să începi cu una singură, să o folosești în mod regulat și să o testezi astfel încât să îi găsești utilitatea și să te bucuri la maxim de ea. Ulterior, vei putea folosi și restul periilor, câte una, pe rând, după același principiu.
Sursa foto: Engin_Akyurt, jackmac34