A reușit din prima să vândă bine în Dubai, exportă deja în peste 17 țări și visează ca la un moment dat să locuiască undeva la căldură, într-un peisaj de basm. O discuție sinceră despre moda din România cu Clara Rotescu și recomandări stilistice pentru noul sezon, într-un interviu exclusiv pentru Perfecte.ro.
Ce părere ai de industria de fashion din România? La ce nivel se situează ea acum?
Industria de fashion din România are posibilitatea de a deveni unul dintre polii creativității la nivel mondial, chiar dacă suntem în Evul Mediu la nivelul tehnologiei și avem unele dintre cele mai mari taxe la importuri. Având în vedere că imediat după Revoluție, au dispărut aproape 1500 de fabrici, importam de la căptușeală, ață, fermoare, cam toate componentele unui produs. Am exportat cam toată mâna de lucru sau cea rămasă se află în ultimii ani de muncă.
În tot acest tablou, marele atu al acestei industrii noi este Creativitatea, Originalitatea și Seriozitatea designerilor români. Și cred că acestea sunt cele mai importante elemente în transformarea acestei industrii într-una de succes. Se mai adaugă investiția statului român în acești oameni!!!! Care ar trebui să devină o componentă a politicii de stat.
Spune-mi, te rog, ce recomandări stilistice ai pentru acest sezon. Ce se poartă și ce ar trebui să excludem total din garderobă?
Nu sunt pentru scos din garderobă a lucrurilor, dar nici pentru păstrarea unor vechituri cu orice preț. În primul rând, în dulap trebuie să avem lucruri care ne stau bine și ni se potrivesc corpului nostru și necesităților noastre. Apoi, dacă piesele sunt clasice și de bună calitate, fiecare sezon trebuie doar să adauge altele la fel de importante.
Sezonul 2018-2019 vine cu câteva noutăți, dar și cu reinterpretarea unor hituri aparținând altor ani. De exemplu, animal print: se poartă de la leopard la zebra, tigru sau toate împreună, și sunt propuse de toți marii creatori, de la Gabbana până la Balenciaga sau Max Mara.
Rochia de piele a reginei forță sub varianta mini propusă de Miu Miu până la cea strapless propusă de Hermes sau varianta capsulă elegant propusă de Loewe sau Tod’s. Capele merg în paralel cu costurile și cu gecile supradimensionate, sau chiar cu cojoacele de oaie care toate, revin în forță. Culoarea maron este și ea un revocat al anilor 70 și se regăseste în toate colecțiile, în toate tonurile de la maron roșcat până la galben acid, ocru sau cățelul clasic.
Tweedul și pliseurile sunt și ele la modă, alături de logomania propusă de Fendi, Versace și mai toate casele mari. Argintiul este ca un accent al sezonului, iar paietele sunt un must-have.
Cum ar trebui să arate un outfit perfect pentru: birou, școală, o întâlnire de afaceri, o seară perfecte în oraș?
Când vorbim despre ținute business sau cocktail cred că etalonul, din acești ani, ai impecabilității unei ținute de acest gen este Melanie Trump. O simplă documentare, ajustare la silueta proprie, un make-up simplu, elegant, fără excese, un păr curat, simplu, iată o rețetă de succes. Nu văd acolo rochii mini, nu văd lungimi nepotrivite, nu văd goliciune, dar nimeni nu poate spune că Melania nu este o apariție sexy. Deci se poate.
Un outfit perfect pentru ieșit în oraș e o geacă de lac, vizon sau trench clar de cashmir, cu bocanci, celebrii baschet Balenciaga.
Tu ce stil vestimentar ai?
Mix&much, sport elegant, dintotdeauna. Nu-mi plac goliciunile, dar îmi plac excentricitătile. Port mult ivoire și multă culoare, rar am un mood dark.
Cum arată dressingul tău? Ce nu îți lipsește sau ce îți lipsește din el?
Nu îmi lipsește mai nimic din el. Chiar dă pe dinafară de genți, pantofi, rochii, tricouri, fuste, etc. Sunt o adevărată colecționară de haine, uite, fără a pune preț pe brandul acestora sau pe prețul lor.
De ce obiect vestimentar nu te desparți niciodată?
De sacou sau trench. Mi se par că sunt două piese care pot complete orice ținută vestimentară a mea cu succes. O pot transforma din prea sport în sport- elegant și, oricum, având fiecare zi aglomerată cu întâlniri, prefer să nu debordez de spații neacoperite pentru că acestea sunt irelevante în economia discuțiilor.
Ce nu îți lipsește niciodată din geantă?
O sticluță cu mir de la Ierusalim sau de la Cozia.
Care sunt așteptările tale ca designer român, peste câțiva ani? La ce cifră de afaceri ți-ai propus să ajungi?
Nu mi-am impus un target și nu îmi doresc decât să fim sănătosi cu toții. Restul vine de la sine, în ziua de astăzi, orice plan îți faci pentru următorii 5-10 ani este cel puțin nerealist. Lucrurile se schimbă cu o viteză uimitoare și, de asemenea, au o mare legătură cu situația geo-politică. Dacă vom avea pace, drumul meu va fi liniar, ascendent. Dacă nu...