Fotbaliștii transgender din Argentina care ar putea schimba regulile fotbalului mondial


Cu mult înainte de pandemia de coronavirus, o lege cotroversată aprobată în Argentina a încurajat multe persoane să-și declare public apartenența la alt gen decât cel în care s-au născut. Doi fotbaliști argentinieni sunt acum o inspirație pentru sportivii din lumea întreagă.


În 2012, Parlamentul din Argentina a aprobat Legea privind identitatea de gen. Actul permite cetățenilor acestei țări să-și reafirme identitatea de gen fără a apela la terapii cu hormoni sau operații de schimbare de sex.

Mara Gomez (23 de ani) este primul fotbalist transgender care evoluează în prima ligă argentiniană, după ce a fost transferat de echipa de fete Villa San Carlos din La Plata, la începutul acestui an.

Am suferit mult din cauza discriminării, excluziunii sociale și abuzului verbal, pe stradă și la școală. Fotbalul a fost ca o terapie pentru mine”, s-a confesat Mara celor de la AFP.

Mara Gomez (dreapta), la prima sa ședință foto în tricou echipei din La Plata. FOTO: Villa San Carlos Femenino

A început să joace fotbal la vârsta de 15 ani și și-a dorit mereu să fie femeie. La 18 ani a reușit, datorită legii din țara sa, să-și schimbe identitatea de gen din buletin. Acum poartă părul lung și greu poate fi deosebită de celelalte fete din lot.

Sunt foarte fericită să știu că facem ceva mai mult, ca societate, că ne deschidem mințile”, a spus ea, conform sursei citate.

Tânăra care joacă în liga bărbaților

În urmă cu doi ani și-a schimbat numele în Marcos Rojo și s-a declarat bărbat. Deși nu e un fan al echipei Manchester United, Marcos și-a luat numele după mult mai cunoscutul fotbalist argentinian Marcos Rojo, care evoluează pe postul de fundaș în echipa britanică.

În vârstă de 20 de ani, mai puțin cunoscutul Marcos Rojo joacă fotbal la echipa de amatori Unión del Suburbio din orașul Gualeguaychú. Este primul club maculin pentru care evoluează și zice că a fost primit bine e echipă.

Marcos Rojo, de la Unión del Suburbio. FOTO: Komunidad

În urmă cu doi ani și-a schimbat identitatea de gen și a fost sprijinit de familia lui.

Am vrut să schimb documentul deoarece întotdeauna mi-a plăcut să joc alături de bărbați. De când eram copil am simțit că sunt de-a lor. Sprijinul unei echipe pentru o astfel de schimbare este foarte important”, a dezvăluit tânărul pentru sura citată.

Curajul celor doi fotbaliști transgender din Argentina este aplaudat de reprezentanții Ligii profesioniste de fotbal. Ei speră că acesta va fi doar începutul unui trend.

Cele mai mici cluburi sunt cele care oferă această posibilitate. Cineva trebuie să înceapă, iar în acest caz suntem noi”, a declarat Sebastian Rajoy, președintele clubului Unión del Suburbio.

Fotografii: Facebook/Twitter/Getty Images

Vezi și VIDEO: #NeFacemBine cu Jorge – afirmații pozitive

  • Fotbaliștii transgender din Argentina care ar putea schimba regulile fotbalului mondial

related posts

Modifică setările cookies