Numeroase studii psihologice au aratat ca barbatii sufera in numar mai mare de depresii si de anxietati dupa o despartire decat femeile. Iata, mai jos, si cateva explicatii pentru acest lucru:
Barbatii isi mascheaza durerea
Atunci cand un barbat este parasit, prima lui reactie este: "Lasa ca-i arat eu ei!". Cum face acest lucru? Simplu: iesind cu baietii in oras la bere. Conform unui sondaj de opinie organizat de revista americana "Men's Health", 26% dintre barbati spun ca dupa o despartire, barbatul ar trebui sa iasa la "o bauta" cu prietenii, in oras. Alti 36% dintre chestionati spun ca atunci cand e parasit, barbatul nu trebuie sa se smiorcaie sau sa-i ceara in genunchi sa se intoarca la el, ci, dimpotriva, sa-i zambeasca neafectat si sa-i multumeasca pentru ca i-a deschis ochii.
Ambele reactii sunt, de fapt, acelasi lucru: mascarea adevaratelor lor sentimente. Barbatii nu pot face fata ranilor emotionale. Chiar daca intr-o prima faza par mai ok decat partenerele lor in cazul unei despartiri, barbatii au nevoie de mai mult timp pentru a-si constientiza si a-si accepta sentimentele. Ei "jelesc" moartea relatiei cu intarziere, dar la fel de profund ca si femeile.
Pe de alta parte, femeile plang imediat dupa despartire, potrivit studiilor in domeniu. Confruntandu-se cu durerea despartirii imediat, scapa de ea mai repede. Barbatii, insa, isi reprima emotiile si raman cu rani nevindecate mai mult timp.
Barbatii au mai putini prieteni
Unul dintre motivele pentru care femeile depasesc mai usor o despartire decat barbatii este ca au o retea vasta de prietene la care sa apeleze. Psihologii spun ca barbatii depind de partenerele lor pentru intimitate emotionala si sprijin social, in timp ce femeile apeleaza si la familie sau la prietene pentru a-si satisface aceste nevoie. Fie ca este vorba despre mama, o sora, o prietena, sau cosmeticiana - cu cat o femeie povesteste de mai multe ori ce nenorocit era fostul ei iubit, cu atat se va simti mai bine.
Barbatii urasc sa o ia de la capat
Imediat dupa o despartire, barbatii traiesc un moment de bucurie la gandul numeroaselor femeie cu care se pot intalni si culca de-acum incolo. Dar dupa 3, 4, 12, 20 de prime intalniri isi da seama ca va trece multa vreme pana va ajunge la acelasi nivel de confort pe care l-a avut cu fosta iubita.
O cercetare desfasurata la universitatea americana Carnegie Mellon University indica faptul ca femeile fac fata mai usor finalului unei relatii pentru ca s-au gandit in prealabil la posibilitatea unei despartiri, in timp ce barbatii se simt nepregatiti pentru ea.
Barbatii idealizeaza burlacia
Multe despartiri initiate de barbati vin dintr-un neplacut sentiment de stagnare: s-a plictisit de aceleasi restaurante, de aceleasi discutii in contradictoriu, de aceleasi partide de sex. Odata ce va fi din nou singur - se gandeste el - o sa faca sex doar cu femei de tipul 90-60-90 si va trai o viata plina de distractii. Dupa despartire, insa, barbatii realizeaza repede ca viata de barbat singur nu e doar sampanie si femei semi-goale.
In locul partidelor de sex exploziv cu straine atragatoare, va descoperi ca ii lipseste intimitatea din relatia trecuta. Studiile arata ca femeile stau mult mai bine decat barbatii la capitolul intimitate sociala, sexuala sau intelectuala. In plus, ele realizeaza instinctiv ca intimitatea sta la baza unei relatii satisfacatoare, de lunga durata, si nu senzatiile sexuale noi.
Ce parere ai despre explicatiile de mai sus? Crezi ca barbatii sau femeile trec mai repede peste o despartire?