Motivele reale si stiintifice pentru care femeile sunt mai atrase de "baietii rai"


Fiecareia dintre noi ii place ca partenerul sau sa poata fi numit "barbat" intr-un mod cat mai hotarat cu putinta, insa exista femei care au exclusiv nevoie ca iubitii lor sa faca parte din ceea ce putem numi "baieti rai".


Cei de la Thought Catalog au descris procesele chimice care se afla in organismul nostru si care ne fac "dependente" de persoane si relatii toxice.

Daca vreodata te-ai intrebat din ce motiv nu poti renunta sa te gandesti la un fost iubit care te-a facut sa suferi, sau care era mai degraba narcisist si egoist, mai jos vezi gasi explicatiile, dovedite stiintific:

1. Dopamnina este un neurotransmitator care controleaza partea creierului care se ocupa de placere. Daca "cursul" dopaminei este intrerupt, pentru ca partenerul tau nu te face pe deplin fericita, poti simti nevoie sa investesti in aceeasi relatie, doar din dorinta de a repara ceva in ea. Nu este insa o alegere buna.

Doctorita Helen Fisher a descoperit ca ceea ce ea numeste "frustrare-atractie" nu face decat sa te faca sa te "indragostesti" si mai tare, impotrivindu-te realitatii. Aceea ca relatia in care te afli nu este buna pentru tine.

Cu alte cuvinte, creierele noastre pot deveni "masochiste" si pot citi momentele neplacute ca pe ceva ce este urmat, in mod natural, de momente placute, insa asta este putin probabil sa se intample.

 

2. Oxitocina este numita si hormonul iubirii sau "cuddle hormone" si ne leaga atat in copilarie, de mama, cat si mai tarziu, de parteneri, construind increderea pe care o ai in ei.

O persoana cu un nivel mare de oxitocina va trece mai usor peste o tradare in dragoste si va capata mai rapid incredere in persoana care i-a tradat deja o data. Se pare ca oxitocina are legatura si cu faptul ca "baietii rai" sunt considerati "mai buni la pat", iar asta se datoreaza doar faptului ca odata ce ai o relatie intima cu o astfel de persoana, devii conectata de ea si emotional, nu doar fizic.

 

3. Cortizol, adrenalina si norepinefrina

Sunt cele trei elemente care se ocupa de reactiile noastre atunci cand ne aflam sub stres. Astfel ele ne ajuta sa decidem daca ramanem intr-o relatie toxica sau o incheiem imediat. Doar ca acea relatie toxica te va face mai mult sa incerci sa o o pastrezi, capatand astfel un sentiment de neajutorare continua. 

Se spune ca un cuplu care trece rintr-o experienta socanta impreuna, are parte de multa adrenalina, astfel devenind mult mai apropiati, iar intr-o relatie toxica, frica este cea care iti creste adrenalina si care te face, in acelasi timp, sa ramai langa aceeasi persoana.

 

4. Serotonina

Se pare ca nivelul de serotonina din creierele noastre se comporta la fel atunci cand suntem indragostiti  si atunci cand suferim de sindormul obsesivo-compulsiv. Tocmai de aceea, cand iubesti pe cineva, tinzi sa iei decizii gresite.

related posts

Modifică setările cookies