“Dovlecii sunt mancare pentru porci, nu pentru oameni” – este parerea colegilor mei, pe care astazi i-am obligat sa manance din placinta facuta ieri de mine. Au cam strambat ei din nas, nu prea au vrut sa manance, dar la cat m-am chinuit sa o fac, nu le-am dat posibilitatea sa refuze. Au mancat cu forta!
Poate va ganditi ce o fi fost asa de greu sa fac o placinta de dovleac, mai ales cand am si cumparat foile din supermarket.
Ei bine, a fost…ca la circ. Am luat dovleacul de 10 kilograme, l-am pus pe masa si m-am pregatit sa il tai…Numai ca mi s-a intepenit cutitul in el.
Era atat de tare, incat m-am chinuit o jumatate sa ii fac o taietura de 15 cm!!! Nu am reusit sa tai nici macar o bucatica.
Cand deja ma dadusem batuta, ma suna maica-mea sa ma anunte ca vine cu “intariri”. In 5 minute parintii mei erau la mine la usa cu un fierastrau in mana :)) Jur! Vazuse taica-miu ca asa se taie dovleacul la piata. Maica-mea tinea de dovleac, taica-miu il taia cu fierastraul, iar eu tineam pisica sa nu se urce pe masa, fascinata de ceea ce vedea in fata ochilor. A mers repede cu fierastraul si apoi a inceput o adevarata munca in echipa: maica-mea l-a dat pe razatoare, taica-miu le impaturea, eu le puneam in tava si ungeam foile cu ulei.
A iesit super buna! Dar…multa, asa ca azi, dupa cum v-am spus, le-am adus si colegilor. Si acum intelegeti de ce nu le-am dat voie sa refuze, la cat efort s-a depus la placinta asta.
Pentru ca dovleacul avea vreo 10 kg, va dati seama ca mi-a mai ramas mai mult de jumatate. Am copt o tava si mi-a mai ramas de inca o tava. Si …mai am inca unul de 15 kilograme…pe care puteti sa il vedeti in poza de mai jos :))
Acum, doar sa nu fac “supradoza de dovleac “:)) Aseara am mancat placinta de dovleac, de dimineata dovleac copt si placinta, pentru pranz mi-am adus tot dovleac copt…diseara cred ca tot dovleac o sa mananc :))
PS: In caz ca va place si voua dovleacul (desi ma indoiesc :)) ) si vreti sa faceti placinta, iata reteta “dupa ochi” pe care am folosit-o eu:
- foi de placinta din comert (nu foietaj)
- compozitie din dovleac ras fin, zahar, scortisoara si ulei
- am intins dovleacul pe toata suprafata foii (am pus cam 3 foi din alea subtiri) si apoi am rulat -o (cum se face “invartita cu nuca”),
- am uns tava, am pus hartie de copt peste ea, am uns si hartia
- le-am pus in cuptor, iar la final le-am insiropat cu apa cu zahar
Pofta buna ;)