Nivelul de arderi dintr-un organism este in mare parte determinat genetic, adica asa ne nastem.
Conteaza si ce facem pe parcurs ca sa nu stricam mostenirea genetica pe care am primit-o. Metabolismul accelerat si arderile intense sunt caracteristice persoanelor care au un stil de viata mai agitat, mai coleric, care se misca continuu, care consuma multa energie in tot ceea ce fac. Este un stil de personalitate legat de acest metabolism accelerat.
Principala metoda prin care un metabolism poate fi incetinit sau chiar lenevit de-adevaratelea este cura de slabire repetata.
In momentul in care supunem organismul la nenumarate cure de slabire si foarte drastice, atunci el invata treptat sa consume din ce in ce mai putin. Cu cat ii dam mai putin, el consuma mai putin, astfel incat femeile care au facut din cura sa slabire un stil de viata vor constata cu surprindere ca nu mai pot manca nici macar cat mancau poate acum 10 ani, tocmai pentru ca prin repetarea curelor de slabire metabolismul incetineste pe masura restrictiilor.
Un alt lucru care se intampla si nu avem cum sa il evitam este incetinirea metabolismului odata cu inaintarea in varsta. La fiecare 10 ani, metabolismul scade cu 5-10 procente, astfel incat o femeie la 20 de ani si una la 40 de ani nu pot manca aceeasi cantitate de alimente pentru ca numai ca sa te mentii dupa o anumita varsta trebuie sa reduci din ratia calorica.
Singurul ajutor pe care il putem primi din punct de vedere al accelerarii metabolismului este miscarea fizica si sportul. Persoanele care au un metabolism lent si care au probleme cu greutatea trebuie sa invete organismul sa cheltuiasca calorii si asta se poate face doar prin miscare fizica. Numai muschii ard calorii.
Exista insa si alimente care pun organimsul la treaba. Este bine de stiut ca pe primul loc se afla proteinele slabe - carne , peste si oua - atunci cand le consumam, un sfert din cantitatea de calorii este cheltuita de organism ca sa le digere si ca sa le absoarba. Doamnele care au un metabolism incetitit ar fi bine ca sa isi inceapa ziua cu un mic dejun proteic - sunca slaba, carne, oua - pentru ca in felul acesta organismul este nevoit sa faca efort sa le digere.
La cealalta extrema se afla grasimile si zaharul , adica ceea ce organismul transforma rapid in depozit si pentru care nu cheltuie niciun pic de energie.