Pe social media a tot circulat zvonul conform căruia consumul de alcool și, în special, de vodcă, poate ajuta la reducerea riscului de infectare cu noul coronavirus.
Acest mit este distrus de Organizația Mondială a Sănătății, care nu a specificat niciodată că ar exista o legătură între consumul de alcool și prevenirea Covid-19. De fapt, rapoartele arată că alcoolul slăbește abilitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor virale și predispune consumatorii la pneumonie.
Ce se întâmplă în organism atunci când consumi alcool
Imediat cum alcoolul ajunge în stomac, aproximativ 20% din acesta trece în sânge - poate chiar mai mult dacă bei pe stomacul gol. Restul alcoolului ajunge să fie absorbit la nivelul intestinului subțire, care are o suprafață mai mare de absorbție.
Ficatul metabolizează alcoolul din organism cu ajutorul unor enzime. Într-o primă etapă, alcoolul este transformat prin oxidare de alcool dehidrogenază (ADH) în acetaldehidă - o substanță extrem de nocivă. O altă enzimă, aldehid-dehidrogenază (ALDH), intervine ulterior și transformă acetaldehida în acetat - o substanță inofensivă. Într-un final, acetatul se convertește în apă și dioxid de carbon, care sunt excretate din organism.
Viteza cu care organismul poate procesa alcoolul depinde cât de mult ai consumat. Ficatul nu poate procesa decât o băutură pe oră. Dacă bei mai mult, se instalează starea de beție.
Alcoolul și imunitatea
Consumul de alcoolul susținut, în special de vodcă (40% etanol) poate provoca creșterea numărului de bacterii din organism.
De asemenea, alcoolul poate interfera cu răspunsul imunitar la nivelul căilor respiratorii, ceea ce mărește riscul de a face infecții respiratorii. Reduce numărul de leucocite din plămâni, consumă zincul (un mineral care impactează activitatea celulelor macrofage, care luptă împotriva infecțiilor virale, printre altele) și crește riscul de apariție a inflamației. este motivul pentru care alcoolicii sunt predispuși infecțiilor virale, precum gripa.
Foto. Shutterstock