COVID-19. Cât de contagioși sunt asimptomaticii și cât timp îi pot infecta pe cei din jur


Unul dintre cele mai deconcertante aspecte ale noului coronavirus este panelul vast de simptome.


Pentru o mulțime de oameni, COVID-19 a avut și are repercusiuni severe și extrem de severe. Pentru alt grup de oameni, boala este, practic, invizibilă. 

”Există persoane care sunt infectate cu adevărat, dar nu se îmbolnăvesc”, spune Stephen Gluckman, un medic specialist în boli infecțioase, de la Stephen Gluckman, pentru HuffPost.

Acești indivizi sunt considerați ”purtători asimptomatici”. În multe cazuri, aceștia nu dezvoltă niciun simptom ori simptomele sunt atât de ușoare încât trec neobservate. 

Oricine, indiferent de vârstă, poate avea un caz de Covid-19 asimptomatic. Fenomenul nu se reduce la infecția cu noul coronavirus - în cazul multor infecțiile, simptomele pot varia de la foarte ușoare la foarte severe.

Deocamdată, nu este foarte clar câți oameni sunt purtători asimptomatici și nici cât de mult contribuie aceștia la răspândirea pandemiei, deși rapoartele preliminare sugerează că ar putea avea un rol semnificativ. Unele dintre rapoarte sugerează că 80% dintre cazurile de coronavirus pot fi foarte ușoare sau asimptomatice. De asemenea, experții spun că nu pot avea un tablou complet al transmiterii virusului pentru că mulți asimptomatici rămân neraportați. 

Din aceste motive, nu se cunoaște precis nici cât timp acești purtători sunt contagioși. Tocmai de aceea este important ca oamenii să se comporte de parcă ar fi fost expuși la coronavirus - și ar fi purtători - și să respecte recomandările pentru prevenirea transmiterii. 

”Nu exisă un răspuns simplu și concis”, a declarat Faheem Younus, șeful departamentului de boli infecțioase de la University of Maryland. 

Conform cercetătorilor, persoanele infectate cu noul coronavirus sunt cel mai contagioase în plină manifestare a bolii, când ”lovesc” toate simptomele. Ceea ce înseamnă că atunci când pacienții se simt cel mai rău - au febră, tuse - sunt probabil și extrem de contagioși.

Desigur, persoanele pot ”răspândi” virusul și în perioada de incubație, înainte de apariția simptomelor, care durează de obicei între 2 și 14 zile după expunerea inițială. 

Cercetările sugerează că pacienții cu Covid-19 pot continua să răspândească virusul și la câteva zile bune după ce simptomele au dispărut (asta explică de ce unii testează pozitiv chiar dacă sunt considerați vindecați). În general, persoanele care sunt suspecte de Covid-19 sunt rugate să rămână în izolare cel puțin trei zile după ce s-au recuperat și cel puțin o săptămână după apariția primelor simptome. 

Dr. Younus subliniază că adesea copiii sunt purtători asimptomatici și pot reprezenta un risc pentru cei apropiați. ”Cu cât contactul e mai apropiat, cu cât imunitatea gazdei este mai mică, cu atât e mai mare riscul de a contracta infecția”.

Younus spune că abia în 2021, studiile or să fie concludente în ceea ce privește comportamentul noului coronavirus.

”Oamenii ar trebui să fie vigilenți și să evite pe cât posibil contactul cu alții... nu să presupună că, doar pentru că cineva nu pare bolnav, acesta nu poate fi purtător de virus”, a mai spus medicul. 

Foto: Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies