Este evident că, atunci când e vorba despre un produs atât de nou și de necesar, apar o mulțime de întrebări. Vor fi efecte secundare? Au fost făcute suficiente teste?
În ciuda faptului că atât vaccinurile Pfizer/BioNTech cât și Moderna s-au dovedit eficiente în studiile clinice, voci de pe social se întreabă dacă acestea sunt atât de bune pentru sănătatea oamenilor.
Iată răspunsul la cele mai comune întrebări care au apărut cu privire la noile vaccinuri.
1 Aceste vaccinuri tratează Covid-19?
Nu. Acestea au rolul de a reduce rata infectării și de a preveni apariția simptomelor grave.
Acestea nu îi pot vindeca pe cei deja infectați și nimeni nu poate ști dacă îi va împiedica pe oameni să răspândească noul coronavirus.
Avem vaccin antigripal de atâția ani, iar acestea nu fac decât să reducă rata deceselor mai degrabă decât să eradicheze boala.
2 Dacă sunt tânăr și în cea mai bună formă, am nevoie de vaccin?
Da, virusul va circula și după ce oamenii mai în vârstă vor primi vaccinul. Cea mai bună metodă de a răspândi virusul este vaccinarea în masă. Abia atunci ne vom putea întoarce la o viață normală.
3 Dacă îmi fac vaccinul, pot să mai răspândesc infecția?
Oamenii de știință nu știu încă răspunsul la această întrebare. Vaccinul este făcut astfel încât să determine sistemul imunitar să lupte cu virusului atunci când organismul este infectat.
Problema cu Covid-19 este că oamenii sunt contagioși chiar dacă nu prezintă niciun simptom evident, precum febră sau tuse. Așa că există posibilitatea să poți răspândi virusul chiar și după vaccinare.
Abia după ce foarte mulți oameni vor primi vaccinul, se va ști dacă aceștia sunt sau nu contagioși.
4 Sunt acceste vaccinuri sigure pentru persoanele în vârstă sau care suferă de afecțiuni cronice?
Oamenii de știință nu sunt 100 siguri. Niciun vaccin nu a fost testat pe suficienți oameni pentru a ști cât de eficient este pentru toate vârstele și pentru oamenii cu diferite probleme de sănătate.
5 Sunt vaccinurile sigure pentru femeile însărcinate?
Nu se știe încă. Oamenii trebuie să determine dacă femeile însărcinate pot să beneficieze de vaccin sau nu.
6 Aceste vaccinuri îmi pot modifica ADN-ul?
Nu. Ambele injectează ARN, care este ADN-ul virusului, nu cel uman. Tehnica îi spune sistemului tău imunitar să producă o proteină care este prezentă în celula coronavirusului. Prin aceasta, sistemul imunitar învață să lupte împotriva virusului cu ajutorul anticorpilor, în cazul în care organismul este infectat.
Expertul bacteriolog Hugg Pennington spune că vaccinurile nu vor cauza ”schimbări la nivelul ADN-ului mai mult decât altă infecție cu o răceală banală”.
7 Au fost aceste vaccinuri dezvoltate prea repede?
De obicei, durează 8 ani pentru a dezvolta un vaccin. Așa ca, este surprinzător timpul scurt în care s-a obținut acest rezultat. Doar că guvernele, universitățile și firmele farmaceutice au investit resurse fără precedent în această cercetare.
Au fost ajutate de un număr impresionant de voluntari dispuși să fie cobai. Doar în Marea Britanie, 250.000 de cetățeni s-au oferit.
8 Există efecte secundare în urma vaccinurile?
Niciun efect secundar serios un a fost raportat în studiile clinice.
Profesorul imunolog Robin Shattock: ”Majoritatea efectelor secundare apar rapid, dacă apar. La aceste vaccinuri, nu am avut efecte secundare severe, chiar și la mai mult de o săptămână după vaccinare”.
Voluntarii au raportat dureri de cap, durere la locul injecției și dureri musculare.
9 Vaccinurile conțin microcip pentru monitorizarea oamenilor?
Nu. Una dintre cele mai populare teorii anti-vaxx de pe social media este că vaccinurile sunt folosite în secrete pentru a ne implanta microchipuri. Există la fel de multe dovezi că Elvis Presley trăiește.