Unii spun că efectele secundare sunt bune pentru că demonstrează că sistemul imunitar funcționează. În aceeași ordine de idei, dar nu experimentezi niciun fel de simptome, înseamnă că vaccinul sau sistemul imunitar nu funcționează?
Răspunsul specialistului în imunitate, pe scurt, este NU.
La o analiză a statisticilor de la testele clinice, majoritatea persoanelor nu au experimentat efecte secundare. Mai bine de 50% nu au avut niciun efect secundar dar, conform rezultatelor, 94% au fost protejați după vaccinare. Ceea ce înseamnă că lipsa efectelor adverse nu are nicio implicație la nivel de răspuns imunitar.
Cum numărul persoanelor vaccinate este atât de mare, comunitatea medicală este foarte interesată să afle de ce unii oamenii experimentează toate simptomele, în timp ce altele - nu. Răspunsul la această întrebare este încă în procesare. La acest moment, nimeni nu îl are. Ceea ce se știe e că vaccinurile care au fost aprobate sunt eficiente chiar dacă dau efecte adverse sau nu.
Cum funcționează vaccinurile
Vaccinul împotriva COVID-19 de la AstraZeneca-Oxford, numit inițial ChAdOx1 și redenumit ulterior AZD1222, folosește o versiune atenuată/modificată a unui virus comun al răcelii la cimpanzei (adenovirus). Acest adenovirus este folosit ca vector viral pentru sinteza glicoproteinei Spike a virusului SARS-CoV-2. Astfel, serul stimulează sistemul imunitar, care produce anticorpi care atacă virusul SARS-CoV-2 când încearcă să pătrundă în organism.
Vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna folosesc bucăți de cod genetic pentru a provoca o reacție imună și se numesc vaccinuri de tip ARNm. Acestea nu au impact asupra celulelor umane, ci oferă organismului instrucțiuni pentru a-și întări imunitatea la Covid.
Foto: Shutterstock
Share în bucate: Supă rapidă de pește