Exista nenumarata motive care iti pot intarzia ciclul menstrual, de la un regim sportiv mult prea intens pana la stres sau o schimbare in stilul/programul de viata.
Ti-ai modificat rutina
Ai inceput un job nou? Lucrezi in schimburi sau doar ce te-ai intors dintr-o vacanta prelungita? Organismul are nevoie de timp pentru a intra in ritm, mai ales daca schimbarea a intervenit in momentul ovulatiei. Chiar daca nu te simti neaparat mai obosita, corpul resimte schimbarea si e posibil sa fi sarit pentru un ciclu menstrual pentru a se regla.
Stresul
Stresul ne afecteaza viata in atat de multe feluri, iar asta include si ciclul menstrual. Pentru a face fata emotiilor puternice, corpul secreta in cantitati mai mici un hormon necesar pentru ovulatie. In plus, nivelul de estrogen scade si el. Pe langa relaxare, e nevoie si de rabdare pentru ca uneori e nevoie de mai multe luni pentru a reveni la un ciclu normal.
Schimbari bruste de greutate
Ai pierdut sau ai castigat cateva kilograme bune? Femeile supraponderale au de multe ori si probleme hormonale, iar asta le afecteaza ciclul menstrual si fertilitatea. In schimb, persoanele subponderale nu au destula grasime in corp iar asta poate stopa complet menstruatia (amenoree). Moderatia in privinta dietei este solutia cea mai buna pentru a avea un ciclu menstrual sanatos si regulat.
Faci prea mult sport
Te simti mai bine dupa o sesiune intensa de sport, dar solicitarea fizica in exces si mai ales in mod constant poate dauna ovulatiei. Multe sportive de performanta nu au menstruatie deloc din cauza efortului fizic, dar daca nu participi la un maraton ar trebui sa te axezi pe un program ceva mai usor, ca pilates sau yoga. Si, cel mai important, sa consumi multe proteine si sa te hidratezi pentru ca organismul sa isi revina dupa o sesiune intensa de miscare.
O problema medicala
Ciclul intarziat poate fi un simptom pentru o problema medicala ascunsa. Sindromul ovarelor polichistice, o afectiune a tiroidei sau o infectie poate fi de vina pentru acest disconfort. Un consult medical te va lamuri daca trebuie sa faci investigatii amanuntite sau daca ceasul organismului isi va reveni de la sine, fara tratament.
Atentie la medicamente
Daca ai renuntat recent la anticonceptionale, trebuie sa stii ca vei avea nevoie de aproximativ trei luni pana cand iti vei regla iarasi ritmul. Pe langa asta, antidepresivele pot fi si ele de vina, unele avand drept efect advers un flux menstrual extrem de redus sau chiar inexistent.