Dieta Dukan este una dintre cele mai populare la ora actuala, fiind promovara de medicul francez Pierre Dukan. In mare, regimul de slabire este o varianta a celebrei Atkins, care se bazeaza pe un consum crescut de proteine (carne rosie, ficat, peste, carne de pui, iepure, lactate cu 0 la suta grasime, oua) in primele faze. Ce aduce in plus Dukan este consumul de apa si de tarate de ovaz. Pe parcursul dietei, se introduc treptat legumele si painea integrala. Cat despre sport, recomandarile includ 20 de minute de miscarea usoara zilnica.
Cartea ”Dieta Dukan” a fost tradusa in 14 limbi si a fost deja cumparata de milioane de francezi. In plus, are deja adepti celebri precum Jennifer Lopez si Gisele Bundchen.
“Dieta Dukan nu are nici un fel de baza stiintifica si este doar o varianta modificata a dietei Atkins, bazata pe multe proteine si multe restrictii in primele faze” a declarat nutritionistul Tanya Zuckerbort.
Specialista si-a exprimta ingrijorarea in legatura cu lipsa fructelor si legumelor in primele faze ale regimului Dukan. Mai mult, Tanya Zuckerbort spune ca aceasta dieta este criticata de multi nutritionisti.
“Agentia franceza de reglementare a alimentelor, mediului si muncii a clasat dieta Dukan printre cele 15 regimuri de slabit cu potential risc pentru starea de sanatatea celor care o tin. Iar Asociatia Britanica a Dieteticii a catalogat-o drept una dintre cele mai periculoase 5 diete din 2011” a mai adaugat Tanya Zuckerbort.
Pana la urma, secretul unei diete echilibrate ramane combinatia de carbohidrati complecsi, grasimi sanatoase, proteine din carne slaba si lactate, alaturi de fructe si legume din abundenta.