Este oficial! În România a fost declarată epidemie de gripă


Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, astăzi, că e declarată epidemie de gripă.

Tag-uri: #gripa #epidemie

Decizia a fost luată deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutive şi sunt 54 de decese din cauza bolii.

 

Deşi seară aveam o parte din datele pe care direcţiile de sănătate publică le-au transmis, nu au fost concludente, pentru că nu toate spitalele raportaseră cazurile de gripă. Am refăcut raportările şi putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivită epidemică. (...) Vorbim de o evoluţie epidemică a gripei. (...). S-a constatat epidemia, având a treia săptămână epidemică, a declarat ministrul Sorina Pintea.

 

Citește și: De ce gripa din acest an ucide atât de mulți tineri sănătoși

Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese, mai devreme. Diferenţa e că avem un număr mai mare de cazuri şi un număr mai mare de cazuri confirmate clinic.Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării, chiar dacă la intensităţi diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare, tulpina inclusă în vaccinul achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile din România.


Evoluţia previzionată, obiectivul Ministerului Sănătăţii e reducerea număruluui de cazuri severe şi de decese cu gripă. Măsurile pe care Ministerul le-a transmis în teritoriu încă de la debutul sezonului gripal din 17 ianuarie sunt cele care se aplică şi în cazul în care se constată epidemia”, a mai spus Pintea.

 

De asemenea, vaccinarea impotriva virusului gripal rămâne şi în perioada următoare soluţia pentru prevenirea îmbolnăvirilor, arată ministrul: „Specialiştii estimează că această circulaţie intensă se va menţine inclusiv în luna februarie”.

 

Nu se pune problema instituirii carantinei la acest moment în România din cauza ciculaţiei virusului gripal, a anunţat directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, precizând că aceasta este o măsură luată în situaţii extreme, iar "noi trăim o situaţie normală".

 

"Nu se pune problema de carantină, carantina este adoptată în situaţii extreme, situaţie pe care nu o trăim, trăim o situaţie normală, dacă vreţi gripa aşa evoluează câteodată în număr mai mare de cazuri faţă de sezoane anterioare.

 

Carantina e o masură adoptată extrem de rar, decisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de obicei. Există un regulament, tratat internaţional care stipulează aceste lucruri", a declarat Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, scrie Mediafax.

 

Citește și: Cum îți dai seama dacă cineva are gripă

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 54, de la începutul sezonului, a informat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, marţi seară, că din cei 54 de români care au murit din cauza gripei, 49 sufereau şi de alte boli, alţi cinci pacienţi decedaţi nefiind cunoscuţi şi cu alte afecţiuni.

 

Sezonul trecut, 129 de oameni au murit din cauza gripei, ultimul deces fiind înregistrat în luna mai 2018.

 

Se închid școlile după declararea epidemiei de gripă?

 

„Este vorba de infecţii respiratorii în şcoli, nu de gripă, în sudul ţării şi focare izolate în rest. Am precizat că trebuie să aplicăm măsurile care se impun în cazul unei epidemii. Aşa cum precizam, este vorba de o decizie care se poate lua pe plan local, după discuţii cu Inspectoratele Şcolare şi nu la nivel naţional. 

Nu se poate pune problema unei carantine, nu trăim această situaţie extremă. Este ceva normal, aşa evoluează gripa câteodată. Ciclic, avem perioade în care evoluţia are un caracter epidemic. Carantina este adoptată extrem de rar, de obieci e decisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Există un regulament în care sunt stipulate aceste lucruri. Vorbim de limitarea vizitatorilor în spitale”, a declarat reprezentantul Institutului de Sănătate Publică.

Vezi și:  Cum îi venim de hac gripei

related posts

Modifică setările cookies