Greșeli care agravează răceala și gripa


"Ia o aspirina și o să-ți treacă" – un sfat comun pe care-l primim atunci când ne confruntăm cu primele semne ale răcelii. Cu toate acestea, ignorarea simptomelor timpurii este una dintre cele mai comune greșeli care agravează majoritatea afecțiunilor, inclusiv virozele respiratorii sau gripă.

Tag-uri: #gripa

Cu peste 200 de tipuri de virusuri responsabili pentru o răceală comună, inevitabil un adult se va confruntă în general cu 4-5 răceli de-a lungul unui singur an, iar în cazul copiilor numărul crește până la 8. Tocmai de aceea, specialiștii ne avertizează asupra tratării corespunzătoare a simptomelor încă de la apariția acestora și evitarea unor greșeli comune care pot agrava și prelungi o simplă răceală și gripă.

 

Antibioticele nu tratează orice răceală!

 

"În cazul în care aveți o infecție bacteriană, această se va trata în majoritatea cazurilor cu ajutorul antibioticelor. Totuși, infecțiile pot fi provocate și de fungi sau virusuri, care nu răspund la acest tip de tratament. Astfel, administrarea acestora atunci când nu e cazul duce la dezvoltarea unei rezistente la viitoarele infecții. Mai mult decât atât, pentru că antibioticele nu fac diferența între bacteriile care au produs infecția și cele benefice organismului, orice astfel de tratament va produce un dezechilibru al florei intestinale, bucale și vaginale și scăderea rezistenței organismului", explică specialistul Ropharma, Dr. Imunolog Tania Bejan.

 

 

Hidratarea insuficientă prelungește răceală 

 

Atunci când suntem răciți ne putem confruntă cu un apetit mai scăzut și chiar refuzul de a consumă lichide, însă acestea pot determina lipsuri în organism și chiar prelungi răceală. Leacul tradițional al supei de pui nu este doar o învățătură a bunicilor, ci chiar ajută la ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea rezistenței organismului. Menținerea unui nivel optim de hidratare grăbește eliminarea toxinelor din organism și totodată fluidizează eliminarea infecției de la nivelul sinusurilor și sistemului respirator.

 

Spray-urile nazale trebuie utilizate cu precauție! 

 

"Deși inițial își fac efectul cu rapiditate, utilizarea excesivă a spray-urilor nazale va avea o acțiune opusă asupra sinusurilor. Administrarea acestora pe o perioada mai lungă de 3-4 zile va cauza inflamarea și iritarea membranelor nazale, inrautatind astfel respirația. În cazul în care infecțiile la nivelul sinusurilor va împiedică să respirați, puteți încerca spălăturile nazale cu un amestec natural de apă și sare de mare ", recomandă specialistul Ropharma, Dr. Imunolog Tania Bejan.

 

Odihnă suficientă este cheia în tratamenul răcelii

 

Deoarece în timp ce suntem răciți organismul este suprasolicitat din cauza infecției și combaterea simptomelor acesteia, starea de oboseală și somnolență va crește. Este important să nu ignorăm acest semnal al corpului, în special în condițiile în care sistemul imunitar este profund afectat de lipsa somnului.

 

Astfel lipsa acestuia nu doar că ne sensibilizează în față răcelilor și gripelor ci periclitează capacitatea de a lupta ulterior cu ele pentru că somnul insuficient, că și stresul, determina scăderea numărului de celule imunitare din corp.

 

Fumatul afectează tusea 

 

"În afară consecințelor negative asupra sănătății, fumatul afectează întreg sistemul respirator și tusea. Atunci când fumați, plămânii deja iritați din cauza răcelii vor deveni mult mai sensibili și mai inflamați, același fiind cazul și tractului respirator. În plus, și fumatul pasiv dăunează, pentru că fumul de țigară paralizează cilii din fosele nazale, responsabili pentru protejarea și eliminarea germenilor și virusurilor din nas. Efectul nociv al unei singure țigări durează aproximativ 30-40 de minute", explică specialistul Ropharma, Dr. Imunolog Tania Bejan.

related posts

Modifică setările cookies