Un medie, un american are o alimentatie fomata in procent mare (44%) din grasimi. Medicii recomanda un consum maxim de 30%. Daca ajungeti la 25% e si mai bine! Grasimile ar trebui sa provina din surse vegetale si din peste: adica grasimi mono-nesaturate si poli-nesaturate, iar cele saturate sa nu depaseasca 10 procente din totalul consumat zilnic.
Studiile au aratat ca e o mare legatura intre dietele cu un mare procent de grasimi si cancerul de colon, de prostata si de san. De asemenea, o alimentatie bogata in grasimi saturate reduce eficienta sistemului imunitar.
Grasimile din peste sunt mult mai sanatoase decat cele din carne de porc sau pui. Pestele contine multi acizi grasi Omega 3, benefici pentru organism. Aproximativ 10 grame de grasime sunt procesate de stomac pe ora. Un mic dejun care include o omleta din doua oua, paine cu unt, cafea si lapte insumeaza aproximativ 50 de grame de grasimi. Asimilarea lor dureaza intre 5 si 6 ore.
Untura provine de pe abdomenul porcilor. Acest ingredient este folosit in baze de guma de mestecat, spume de ras, sapunuri si cosmetice. Unele teste au aratat ca exista o legatura intre consumul de untura si deces prematur si, de asemenea, consumul de untura este un factor in aparitia osteoporozei. Un consum ridicat de grasimi poate cauza pierderi mari de calciu si vintamina C prin urina.
Majoritatea margarinelor contin peste 90% grasimi. Cele dietetice contin de obicei 80% grasimi, 16% apa, 2% sare si 2% substante solide din lapte. Margarina lichida poante contine doar 40% grasimi.
Intotdeauna comparati uleuri in sticle colorate sau in cutii opace pentru a evita probleme cu rancezeala produsului.
O lingurita de maioneza contine aproximativ 5-10 mg de colesterol. Foarte putin galbenus de ou este folosit de fapt in prepararea produsului.
Majoritatea maionezelor fara grasimi contin mai mult sodiu decat cele normale. O punga de aproximativ 200g de chipsuri contine cam 6 lingurite de grasimi. Pentru a elimina grasimea din supe, puneti-o la frigider pana se intareste la suprafata si apoi indepartati acea pelicula de grasime solidificata.
Pentru a consuma cat mai putin ulei, folositi o sticla cu picurator.