Tehnologia UHT (Ultra High Temperature) presupune incalzirea laptelui timp de numai 2 - 4 secunde la o temperatura ridicata (135-150AC), ceea ce permite inactivarea microorganismelor fara a fi afectate gustul si valoarea nutritiva.
"In momentul in care este proaspat, exista riscul ca laptele sa contina anumite bacterii care pot fi patogene pentru organism, astfel incat pentru eliminarea lor exista tratamentul tehnic.Ceea ce stiam noi de mici copii este ca laptele se fierbe. Din pacate, in prezent, s-a demonstrat ca fierberea laptelui si incalzirea lui treptata pana ajunge la temperatura de 100 de grade duce la pierderea vitaminelor si mineralelor care sunt sensibile la caldura. Astfel incat tratamentul UHT a fost inventat de industria alimentara tocmai pentru a asigura o eficienta maxima de sterilizare a laptelui cu o pierdere minina a calitatilor lui nutritive", spune Mihaela Bilic.
"Tratamentul UHT este un tratament foarte sanatos, care nu schimba cu nimic continutul nutritiv al laptelui, presupune incalzirea lui la o temperatura ridicata, dar intr-un timp extrem de scurt, si tot ce este bun in lapte ramane nemodificat", mai spune specialista in nutritie.
"Daca ar fi sa alegem intre laptele care este fiert clasic si laptele UHT, din punct de vedere nutritiv laptele UHT este superior. Exista persoane care fac greseala sa fiarba acest lapte din nou acasa. In momentul in care desfacem cutia trebuie sa tinem laptele UHT la frigider, el necontinand niciun fel de conservanti care sa ii strice calitatile si este mai bun decat laptele fiert clasic", spune Mihaela Bilic.