"Privit din punct de vedere strict biologic, se poate spune ca fiinta umana este singurul mamifer care consuma laptele altei specii si, de asemenea, singurul mamifer care consuma lapte dupa intarcare. Este adevarat ca laptele in sine, ca atare, este un aliment congestiv, destul de greu de digerat", spune Andreea Dragomirescu.
Medicul nutritionsit e de parere ca ar trebui sa inlocuim laptele cu alte lactate, de preferinta de capra.
"Exista si acel studiu China care a aratat ca asiaticii care consuma mult mai putin lapte au o incidenta a cancerului, in special a cancerului mamar, mai mica decat americanii si europenii care consuma foarte multe produse din lapte.
Intr-adevar ar fi bine sa se limiteze consumul de lapte. Mult mai sanatos este sa se inlocuiasca acest lapte cu iaurt sau cu branza. Mult mai sanatoase sunt cele de capra", spune Andreea Dragomirescu.
In ceea ce priveste aportul de calciu, exista vegetale de unde il putem lua, iar susanul este pe primul loc in acest sens.
Claudia Pavel a socat recent cu o declaratie care i-a enervat pe multi consumatori de lapte: “Nu mai beau lapte, pentru ca nu inseamna decat cancer, celulita si grasime”. Se pare ca nu este prea departe de adevar. Oamenii de stiinta au demonstrat ca un pahar de lapte poate contine un cocktail de pana la 20 de analgezice, antibiotice si hormoni de crestere.
Folosind un test extrem de sensibil, au gasit o serie de produse chimice utilizate pentru a trata bolile oamenilor si animalelor, in esantioanele de vaca, capra si laptele matern uman. Dozele de chimicale gasite sunt insa destul de mici si teoretic nu efect asupra persoanelor care il beau. Cea mai mare cantitate medicamente a fost gasita in laptele de vaca.
Cercetatorii sunt de parere ca unele dintre medicamente administrate de catre producatori bovinelor au intrat in lapte prin intermediul hranei.
Echipa marocano-spaniola a analizat 20 de probe de lapte luat de la animale din Spania si Maroc. Studiul a aratat ca laptele de vaca contine urme de medicamente anti-inflamatori, de acid niflumic, acid mefenamic si ketoprofen - utilizate in mod obisnuit ca analgezice pentru oameni si animale. Acesta mai continea si hormonul 17-beta-estradiol, un hormon sexual.