Mananci cartofi prajiti? Vezi riscurile la care te expui


Pe cat de gustosi, pe atat de nocivi. Nelipsiti din alimentatia oamenilor de pretutindeni, cartofii prajiti si-au castigat in timp o reputatie destul de proasta din cauza riscului mare pe care il prezinta, de a dezvolta diverse afectiuni.


Au un gust bun, insa, potrivit fitnea.com, grasimile saturate pe care le contin transforma cartofii prajiti intr-o bomba cu ceas pentru dezvoltarea unor boli ale inimii, metabolice sau chiar mai grave.

In timp ce grasimile sanatoase pe care le contin uleiurile vegetale au un efect protector asupra organismului tau, cele saturate sunt conectate in mod direct cu aparitia placii de aterom la nivelul arterelor, ceea ce conduce la cresterea colesterolului si trigliceridelor si mai ales producerii unui atac de cord sau accident cerebral vascular.

In stare naturala, cartofii nu reprezinta niciun pericol pentru sanatatea ta. Totusi, din moment ce acestia nu pot fi consumati cruzi, cel mai la indemana mod de preparare este prajirea lor. Cartofii contin amidon, sunt compusi din cei mai simpli carbohidrati, iar in corp acestia se transforma in zahar.

Din acest motiv, cei care consuma in mod regulat cartofi prajiti au tendinta de a se ingrasa, daca nu apeleaza la serviciile unui nutritionist sau daca nu merg la sala de sport. De asemenea, din cauza consumului mare de cartofi prajiti si implicit cresterea nivelului zaharului in sange, insulina este produsa in cantitati mai mari, riscand la un moment dat sa dezvolti o rezistenta la insulina, motiv pentru care te-ai putea alege cu o afectiune metabolica sau cardiaca.

Grasimile deteriorate in urma prajirii actioneaza ca agenti cancerigeni asupra corpului tau, iar acrilamida, substanta dezvoltata in urma deteriorarii amidonului continut de cartofi, reprezinta conform unor studii avansate, o posibila cauza a cancerului. 

  • Mananci cartofi prajiti? Vezi riscurile la care te expui

related posts

Modifică setările cookies