Nu doar ce mananci conteaza; unde anume, ce muzica asculti sau ce culoare are farfuria sunt detalii la fel de importanta. Adopta urmatorii pasi pentru o viata mai sanatoasa si kilograme mai putine.
1. Mananca mai mult. Da, ai citit bine. Poti manca portii mai mari, cat timp ele nu implica o friptura cu sos, pizza sau deserturi. E in regula sa comanzi o salata mare daca ti-e foame, decat sa tot ciugulesti bomboane sau produse de patiserie de-a lungul zilei.
2. Citeste etichetele. Un studiu realizat de Centrul pentru controlul si prevenirea bolilor din Statele Unite a demonstrat ca persoanele care sunt mereu atente la etichetele produselor alimentare au indicele masei corporale mai mic decat restul. Iar diferenta pe cantar este de 3,5 kilograme. Data viitoare cand vei vedea ca o sticla de suc contine cateva linguri de zahar s-ar putea sa o pui inapoi pe raft, nu in cos.
3. Feliaza! Oamenii care-ti taie toata mancarea din farfurie in portii mici mananca mai putin decat ceilalalti. Asta deoarece se gandesc la mai multe bucati de mancare ca la mai multe portii si creierul le transmite sa se opreasca.
4. Savureaza mancarea. In loc sa infuleci sandvisul in timp ce stai asezata in fata televizorului, savureaza fiecare inghititura. Gandeste-te la ce mananci, mesteca mai mult timp si bucura-te de masa, indiferent daca in fata se afla o salata sau o felie de tort de ciocolata. Cercetatorii americani au aflat ca atunci cand oamenii mananca - fie si produse nesanatoase - intr-un mod constient, capata mai repede sentimentul de satietate si se opresc inainte de a termina masa.
5. Asculta jazz in timpul mesei. O muzica linistitoare, in surdina, iti scade 175 de calorii la fiecare masa, potrivit studiului realizat de Universitatea Cornell. Si cand le aduni, conteaza!
6. Nu sari peste mese. Daca renunti la micul-dejun sau la cina foamea te va impinge mai devreme sau mai tarziu spre frigider. Riscul sa alegi mancaruri bogate in carbohidrati sau zahar e si el mai mare atunci cand esti infometat, asa ca gandeste-te bine inainte sa dai la o parte castronul cu cereale sau portia de friptura cu salata.
7. Nu te uita la mancarea nesanatoasa. In momentul cand in fata ochilor iti apar prajituri cremoase, cu blatul bine insiropat, cartofi prajiti aurii sau pahare cu suc frumos colorate, creierul isi va “cere” portia de carbohidrati si zahar. Muta-ti privirea si incearca sa nu te gandesti la ele.
8. Cantareste-te in fiecare zi. Chiar si cateva sute de grame in minus iti pot ridica moralul si te ambitioneaza sa lasi cornul din mana la pranz. Daca in schimb observi ca ai sarit de limita de kilograme pe care ti-ai impus-o, cantarul te va ambitiona sa iei masuri.