Francezii au tainele lor in privinta dietei, sa ne amintim doar ca au uimit o lume intreaga cu ceea ce cercetatorii au numit “paradoxul frantuzesc” – au unt, au foietaje, au foie gras si cea mai mica rata de boli cardiovasculare dintre multe tari occidentale. Succesul ar sta in cel putin 3 chestiuni legate strict de nutritie.
Marimea portiilor – calculele arata ca 11 % dintre francezi sunt supraponderali, fata de 67 % in cazul americanilor. Pai da, dar aici cand primesc o portie trebuie de multe ori sa cer si o lupa, pe cand la americani era nevoie de trei flacai sa imi care burgerul de la bucatarie la masa. Francezii mananca de toate, insa in portii minuscule si nu tot timpul.
Savurarea mancarii – eu, daca sunt hamesita, nu am nevoie de mai mult de doua minute sa mananc cat pentru trei stomacuri. Foarte rau. Un studiu a aratat ca femeile care au devorat alimentele au consumat 646 de calorii in aproximativ 9 minute. Cele care au lungit masa la 29 de minute, au consumat, in medie, 579. Francezul savureaza, simte “la joie de vivre” cand unge rata pe bagheta, si mesteca inceeet, parca stiind ca este spre binele lui.
Consumul de alimente proaspete – e si usor pentru ei, doar le au pe toate la indemana. Salate crocante, legume si fructe parfumate, peste abia scos din mare, pana si carnurile pe care le iau sunt majoritatea neprocesate. Mancarea proaspata e mai plina de fibre, mai saraca in calorii, grasimi trans si saturate, are adaos mai mic de zahar si sare.
Ma voi pune pe testat si va voi raporta cum functioneaza aceste mini-strategii. Sau poate chiar le incercam impreuna.
Text preluat de pe www.pofticioasa.ro. Acolo gasiti mai multe aventuri ale Pofticioasei