Vrei sa devii vegetariana? Afla care sunt riscurile!


Te-ai hotarat sa renunti la carne si la produsele animale pentru un stil de viata mai sanatos? Inainte sa a pune in practica aceasta hotarare, consulta un medic nutritionist. Vegetarianismul nu este pentru oricine. Organismul nostru are nevoie de niste nutrienti pe care nu ii poti lua numai din fructe si legume. Vezi care este sfatul Mihaelei Bilic.


"Sa fii vegetarian presupune mai multe categorii de alimentatie. Sunt persoane care sunt vegetariene stricte, adica nu consuma deloc produse de origine animala, sau sunt vegetarieni care au incluse in dieta produsele lactate sau oua", ne-a explicat Mihaela Bilic.

In momentul in care ne referim la vegetarienii stricti, care nu consuma decat produse vegetale, in aceasta situatie exista un pericol de alimentatie dezechilibrata, pentru ca aminoacizii esentiali - adica proteinele provenite din carne, lapte, oua - nu pot fi regasiti in aceeasi cantitate si cu aceeasi calitate intr-o varianta vegetala.

"Aminoacizii esentiali de origine animala nu pot fi adusi din produsele vegetale. Este nevoie de o combinatie a cerealelor si a legumelor astfel incat sa fie acoperit tot spectrul acestor aminoacizi", spune Mihaela Bilic.

"Persoanele care sunt vegetariene trebuie sa aiba o alimentatie destul de bine echilibrata si eventual supravegheata de un nutritionist , pentru ca altfel pot aparea dezechilibre si trebuie obligatoriu sa consume produsele cereale in asociere cu produsele vegetale - asa cum exista dintotdeauna orezul combinat cu legume in traditia anumitor popoare sau fasolea cu porumb", explica Mihaela Bilic.

Tot pentru vegetarieni au fost imbogatite produsele in vitamine si minerale, mai ales in vitamine liposolubile, care sunt prezente in grasimea animala, astfel incat daca mancati produse din soia alegeti varianta imbogatita in votamina A si D, pentru ca acestea sunt greu de obtinut din produsele vegetale.

related posts

Modifică setările cookies