) 100 de întrebări despre depresie pe care trebuie să ți le pui dacă ești trist | Perfecte.ro

100 de întrebări despre depresie pe care trebuie să ți le pui dacă ești trist


Deseori am fost trist. Și acum sunt. Uneori, prietenii mă alintau „tristule”. M-am supărat pe ei pentru că simțeam că săvârșesc o nedreptate. Eu, cel mai vesel și mai binedispus din grup să primesc un asemenea calificativ? Josnic. Apoi am înțeles că tristețea mea ascundea altceva. Da, eu, tipul ăla jovial și pus pe glume nesărate avea, de fapt, o problemă. 


Sunt Dan L. Brumar și am curajul să suțin că sufăr de depresie. Dar ce dracu’ e depresia? 

Dacă nu te numeri printre cei care se dau depresivi pentru a căpăta atenția celor din jur, vei înțelege că depresia e o boală. O tulburare a dispoziției care persistă mai mult timp, atât de mult încât nu mai ești capabil să faci diferența dintre supărări trecătoare și amărăciune profundă. 

Diferența dintre tristețe și depresie este aceea că depresia afectează modul în care ne simțim, gândim sau acționăm”, spune psihologul Yolanda Crețescu. Specialista este unul dintre autorii ghidului 100 de întrebări și răspunsuri despre depresie, realizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România(COPAC), cu sprijinul Janssen.

Cum îți dai seama că te-a afectat depresia

Nu-ți dai seama, ăsta-i adevărul. Cel puțin nu la timp. Cineva trebuie să-ți spună asta, fiindcă tu ești prea ocupat să negi ceea ce ți se întâmplă. Tristețe profundă, tendință de izolare, stări de anxietate, tulburări de somn – sunt simptome clare de depresie, dar cine naiba ești tu să le poți interpreta? Nu poți, prietene, de aceea trebuie să mergi la un specialist. Trebuie să MERG la un specialist.

Atunci când aceste stări persistă, atunci când le identificăm destul de greu, atunci când le lăsăm să se adune zi după zi, săptămână după săptămână, atunci când afectează randamentul în muncă, atunci sigur că este nevoie și de un ajutor un pic mai intens. Adică să apelăm și la ajutorul unui psihiatru. În echipă, psihologul sau psihoterapeutul cu siguranță vor putea să ofere o soluție”, explică dr. Alexandru Aricescu, medic primar psihiatru.

Ți-am captat atenția până aici? Atunci, poate, suferi de depresie. Descoperă AICI 100 de răspunsuri profesioniste la întrebări despre depresie! Cum faci diferența dintre tristețe și drepresie, dintre supărare și plictis. Ca să te simți mai bine.

Foto: Shutterstock

a mai scris și

Modifică setările cookies