Trei adevăruri despre contracepție pe care le afli doar dacă mergi la ginecolog


Da, ar putea suna ciudat ca un bărbat care nici măcar nu e ginecolog să-ți vorbească despre contracepție, dar norocul tău este că informațiile astea vin direct de la specialiști.


Deși poate părea neverosimil, mulți tineri din România nu știu că există metode moderne de a evita o sarcină, dacă își doresc cu adevărat să o evite. Am vorbit cu doi specialiști în obstetrică-ginecologie, care mi-au spus trei lucruri importante despre contracepție, pe care s-ar putea să nu le știi încă.  

1. Steriletul este cea mai indicată metodă de contracepție...

... și cea mai eficientă, spun medicii. Dacă ai auzit de steriletul în formă de T, s-ar putea să nu știi mai nimic despre steriletul sferic. Steriletul sferic, pe bază de cupru, este considerat a fi ideal, comparativ cu cel hormonal. Explicația este că acesta nu cauzează îngrășare, nu afectează libidoul sau metabolismul osos și nu influențează ovulația. De asemenea, este o alternativă eficace la sterilizarea permanentă, care poate fi, astfel, evitată.

2. Există niște condiții pentru a putea purta sterilet

O femeie care decide că vrea să poarte sterilet trebuie să știe că are de efectuat mai multe analize și proceduri, care vor stabili dacă „se califică” pentru a-l purta.

Medicul ginecolog trebuie să verifice statusul colului, pentru că trebuie să vedem dacă pacienta și-a făcut screeningul prin Papanicolau sau prin genotipare HPV, pentru cancerul de col uterin. Totodată, se face screeningul pentru bolile cu transmitere sexuală. Dacă avem o infecție în col, cu Chlamydia, cu Mycoplasma, cu Gonococ sau Ureaplasma, cu această intervenție nu facem altceva decât să diseminăm infecția și să ducem, probabil, la un caz de infertilitate”, îmi spune dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în fertilizare in vitro (FIV), ecografie, colposcopie, laparoscopie și histeroscopie.

3. Avortul nu este o metodă de contracepție

Deși e preferat de multe cupluri, avortul nu trebuie privit ca o metodă contraceptivă, ci mai degrabă o încercare de a repara o „eroare” pe care o puteai evita. Cu excepția cazurilor de întrerupere de sarcină în urma unor violuri sau a acelora care sunt justificate de salvarea femeii aflate în pericol de moarte, ca urmare a complicațiilor apărute în sarcină.

De ce nu este avortul o metodă de contracepție și ce alternative ai poți afla în acest articol, realizat după consultarea a doi specialiști în obstetrică-ginecologie.

Foto: Shutterstock

  • Trei adevăruri despre contracepție pe care le afli doar dacă mergi la ginecolog

a mai scris și

Modifică setările cookies