Însă, uneori, organele care ne asigură vederea sunt capabile să păcălească subtil creierul. Astfel, el „vede” lucruri care nu sunt reale. Acestea sunt așa-numitele iluzii optice.
„Este foarte important să înțelegem că nu vedem realitatea”, spune neurologul Patrick Cavanagh, profesor de cercetare la Dartmouth College și membru senior la Glendon College din Canada.
„Vedem o poveste care este creată pentru noi. De cele mai multe ori, povestea pe care creierul nostru o generează se potrivește cu lumea reală, fizică, dar nu întotdeauna. De asemenea, creierul nostru îndoaie inconștient percepția noastră asupra realității pentru a ne îndeplini dorințele sau așteptările”.
Iluziile optice pot părea doar o înșelătorie vizuală. Dar ele sunt, de fapt, un rezultat al creierului nostru care încearcă să prezică viitorul. Revenim imediat la asta, ca să facem o scurtă clasificare a iluziilor optice.
De câte tipuri sunt iluziile optice
Specialiștii susțin că există trei tipuri principale de iluzii optice:
- iluzii optice literale
- iluzii optice fiziologice
- iluzii optice cognitive.
Toate cele trei tipuri de iluzii au un element comun. Percepția imaginii date creierului nu poate fi aproximată. De aceea, iluziile optice sunt denumite „trucuri” ale ochiului.
Descoperă AICI cele mai înșelătoare iluzii optice, care te vor face să pui la îndoială propriile simțuri!
Foto: Shutterstock