1. In primele zile si saptamani dupa nastere, alaptarea determina contractii uterine si ajuta astfel uterul sa revina mai usor la forma lui initiala.
2. Alaptarea te ajuta sa dai jos mai repede kilogramele in plus acumulate in timpul sarcinii. O mama care alapteaza poate arde de la 200 pana la 600 de calorii pe zi, fara sa faca, practic, mare lucru.
3. Ajuta la crearea unei relatii speciale mama-copil. O consecinta naturala a acestui fapt este ca alaptarea ajuta mamicile sa treaca mai repede si mai usor peste depresia post-natala, in cazul in care ar avea dificultati dupa nastere sa se acomodeze cu noul rol de parinte.
4. In primele 6 luni dupa nastere, daca bebelusul e alaptat exclusiv, alaptarea poate fi o buna metoda contraceptiva, pentru ca intarzie reinstalarea ciclului menstrual si, implicit, previne aparitia unei noi sarcini.
5. Alaptarea reduce riscul de cancer de san, ovarian, cervical si endometrial, reduce riscul de anemie si de osteoporoza.
6. Laptele matern este gratis si mereu la temperatura optima, ceea ce se traduce prin economii importante de timp, energie si bani pentru mamici.
7. Mamele care alapteaza au copii mai sanatosi, ceea ce inseamna – pe termen lung – ca nu vor fi nevoite sa lipseasca de la serviciu sau sa cheltuiasca foarte multi bani pe medicamente sau spitalizare.
8. Mamicile care alapteaza au constiinta impacata, pentru ca sunt mai eco decat mamicile care isi hranesc bebelusii cu lapte formula. Alaptarea reduce poluarea globala prin faptul ca mamicile care alapteaza nu cumpara lapte praf si nu sustin industria din jurul acestui produs (se folosesc resurse importante pentru fabricarea, impachetarea, distribuirea si promovarea laptelui praf).