9 lucruri pe care toate femeile insarcinate trebuie sa le stie despre alaptare


Tot ce trebuie sa stii despre alaptare inainte sa te trezesti cu un bebelus in brate, in doar noua puncte!  1. Alaptarea este cel mai natural lucru de facut dupa nastere pentru bebelusul tau. Intreaba medicul cu care vei naste [...]


Tot ce trebuie sa stii despre alaptare inainte sa te trezesti cu un bebelus in brate, in doar noua puncte! 

1. Alaptarea este cel mai natural lucru de facut dupa nastere pentru bebelusul tau. Intreaba medicul cu care vei naste daca la spital iti vor aduce copilul sa-l alaptezi dupa nastere. Colostrul este primul lichid secretat de glandele mamare, care are proprietati unice in dezvoltarea copilului. Colostrul se mai numeste si “aur lichid”, datorita proprietatilor tale. Acest prim lapte nu se compara in niciun fel cu laptele praf pe care nou-nascutii il mai primesc prin maternitati, asa ca ar fi minunat daca ai putea sa-ti alaptezi copilul cat mai curand dupa nastere.

2. Informeaza-te. Citeste cat mai multe articole despre alaptare – cele mai bune pozitii, cele mai frecvente probleme care pot aparea, cum poti sa eviti mastita. Faptul ca vei sti de la bun inceput la ce sa te astepti te poate scuti de tone de stres. De exemplu, stiai ca e perfect normal ca un nou-nascut sa vrea sa suga chiar si de 15 ori pe zi?

3. Nu e nevoie sa iti freci sfarcurile cu un prosop ud in ultimele 2 luni de sarcina. Cel mai probabil, nu vei face decat sa iti pierzi 5-10 minute in fiecare seara cu o activitate plictisitoare, iar rezultatul sa fie doar iritarea pielii. In primele cateva saptamani sau luni de alaptare, vei avea si momente mai grele, cand sanii te vor durea sau vor aparea chiar rani. Pentru toate aceste inconveniente, rabdarea e cel mai bun remediu.

4. Nu iti face provizii de cutii cu lapte praf pentru situatii de urgenta. Pare un gest de prudenta, dar de fapt nu faci decat sa iti sabotezi singura planurile de alaptare. La primul semn ca bebelusul nu mananca asa cum ti-ai dori tu sau la prima durere de san vei fi tentata sa apelezi la biberonul cu lapte praf.

5. Marimea sanilor nu e direct proportionala cu cantitatea de lapte pe care o ai. Exista o boala (una singura), hipoplastie mamara - care poate ingreuna sau impiedica alaptarea – e vorba de sani care nu se maresc dupa nastere, care raman moi si nu au suficiente canale de lapte. Aceasta problema poate fi diagnosticata, insa, din timpul sarcinii. Daca sanii tai incep sa se mareasca din trimestrul al doilea sau al treilea, daca apar si primele picaturi de lapte, inseamna ca totul e in regula si iti vei putea alapta bebelusul fara probleme. Apoi, nu marimea sanilor e cel mai important indicator ca ai destul lapte, ci frecventa cu care iti alaptezi copilul. Cu cat mai des, cu atat mai mult lapte vei avea.

6. Vorbeste cu prietenele care au alaptat exclusiv cel putin 6 luni.  Vei primi sfaturi utile si te vei simti incurajata sa alaptezi si tu cat mai mult.  Daca o prietena de-a ta a alaptat o luna sau doua si apoi a renuntat, nu se califica pentru pozitia de “buna sfatuitoare”. Din punct de vedere fizic/medical, 98% dintre femei sunt capabile sa alapteze, dar motivele pentru care multe renunta din mers sa alapteze tin si de lipsa de suport din partea familiei sau a prietenilor.

7. Tu nu esti nici mama ta, nici sora ta, nici alta femeie decat tu insati. Pare o fraza cu un continut ridicat de inteligenta, dar va explic imediat: unele mame isi descurajeaza din start fiicele sa isi alapteze copiii, spunandu-le “eu n-am avut lapte sa te hranesc la san, ai crescut cu biberonul, probabil nici tu n-o sa ai lapte”. De data asta, nu iti crede mama pe cuvant – capacitatea de a alapta nu se mosteneste genetic.

8. Pregateste-ti un loc confortabil in casa de unde sa poti alapta. Un fotoliu comod, o canapea, poate chiar un pat cu multe perne. De preferinta, intr-o camera unde sa nu fiti deranjati, pentru ca linistea e un factor important pentru ca alaptarea sa aiba fie o experienta placuta si pentru tine, si pentru bebe.

9. Alege cateva bluze sau rochii care sa se descheie rapid in fata, ca sa fii mereu pregatita sa-ti consolezi sau hranesti copilul. Vei avea nevoie si de tampoane de san (sunt niste discuri rotunde de bumbac, un pic mai mari decat dischetele demachiante) pentru ca in primele luni sanii iti vor curge de dimineata pana dimineata, pana se regleaza productia de lapte. Ca sa eviti sa murdaresti salteaua, cearsafurile sau hainele pe care le porti, e indicat sa tii in sutien cate un tampon absorbant.

related posts

Modifică setările cookies