Doi pediatri din SUA au fost rugati sa dea sfaturi unei mamici care nu stia daca sa continue alaptarea pana cand copilul spune “stop” sau sa o intrerupa la 18 luni.
Sfaturile au fost publicate in jurnalul “American Academy of Pediatrics” in 2004, dar sunt la fel de utile si valoroase in prezent, ca si atunci.
Descriere
Se ia cazul lui Matei, un baietel de 18 luni, perfect sanatos. Baietelul este inca hranit la san ocazional, desi mananca si fructe, legume, carne, lactate, cereale. Poate sa manance si singur cu lingurita, dar prefera sa apuce alimentele cu mana. Matei nu are niciun fel de problema de dezvoltare: greutatea, inaltimea, circumferinta capului sunt perfect normale pentru varsta lui. Mama lui nu e, insa, convinsa daca e bine sa il alapteze in continuare.
Problema
Matei o trage de bluza si ii apuca sanii cu mainile in cele mai nepotrivite locuri si situatii, cand sunt in public. Pare sa vrea sa fie alaptat atunci cand se afla intr-o situatie noua sau cu care nu e obisnuit. Mama lui cunoaste faptul ca OMS incurajeaza alaptarea pana la 2 ani, asa ca nu stie daca ar fi bine sa continue sa-l hraneasca la san sau sa-l intarce.
Iata ce sfaturi ii dau pediatrii americani:
Dr. Eyla Boies – medic primar pediatru, Spitalul de copii din San Diego, California
“Cea mai frecventa problema a copilului alaptat pana la o varsta mai mare, cu care parintii vin la pediatru, este refuzul copilului de a manca anumite alimente, diversificarea incompleta si un aport nutritional considerat insuficient de catre parinti.
In cazul lui Matei este vorba de altceva: copilul are o dieta echilibrata, dar vrea sa fie alaptat in momente ciudate pentru mama lui. E o contradictie aici, si anume ca baiatul incepe sa fie independent in tot mai multe domenii, dar este inca dependent emotional de mama lui, de la care cauta confort si securitate.
In unele societati, alaptarea este incurajata pana la varste mai mari: in India, copiii sunt alaptati pana la 3-4 ani, iar in tarile musulmane pana la 2-3 ani. Majoritatea specialistilor sunt de acord ca alaptarea prelungita este buna pentru mama si copil, cu conditia ca micutul sa manance o gama larga de cereale, legume, fructe, sa aiba o alimentatie echilibrata, bogata in fier si vitamina D.
In alte societati, insa, mamele care alapteaza dupa 1 an se confrunta cu tot felul de critici din partea prietenilor si a membrilor de familie care sunt de parere ca “Matei e prea mare ca sa mai fie alaptat”. Evident, mama se simte vinovata si rusinata auzind aceste reprosuri. Totusi, ar putea continua sa se bucure de avantajele alaptarii acasa, intr-un cadru intim si linistit.
Dar Matei nu vrea sa suga lapte atunci cand se simte bine si e fericit, ci doar atunci cand e stresat si nelinistit. Ce poate face mama in aceasta situatie? O solutie ar fi sa ii dea copilului o jucarie de plus preferata sau o paturica si sa-i promita ca va primi san acasa. La 18 luni, Matei e capabil sa inteleaga daca mama ii spune “iti dau laptic acasa”. Daca mama ii formeaza o rutina acasa, Matei nu va mai cere sa fie alaptat in locuri publice.
Pentru cele mai multe mame si pentru copii, cel mai mare avantaj al alaptarii prelungite este confortul psihic si starea de bine pe care le-o dau acele momente de intimitate.
Intarcarea definitiva se poate face gradual, pe masura ce copilul da semne ca nu mai are nevoie de laptele matern. Dupa varsta de 1 an, nu incurajez insa alaptatul pe timp de noapte. Inainte de culcare, copilul ar trebui invatat sa se spele pe dinti si ideal ar fi sa doarma pana dimineata.”
Dr. David M. Snyder – Spitalul de copii din Fresno, California
“Intrebarea mamicii este, de fapt, “ar trebui sa-l intarc pe Matei fix acum?”. O sa raspund cu un citat din autoarea mea favorita, Karen Pryor, care spune ca “cel mai bun moment pentru intarcare este atunci cand oricare dintre parteneri – fie mama, fie copilul – se simte pregatit sa renunte la alaptare”.
Pentru a da un raspuns mai clar, mai personalizat, ar trebui ca mama lui Matei sa raspunda ea mai intai la niste intrebari:
- Care este motivul real pentru care se gandeste la intarcare? Exista prieteni sau cunoscuti care o indeamna sa isi intarce copilul? I se pare chiar ei ca alaptarea prelungita ar putea sa influenteze dezvoltarea ulterioara a lui Matei? Ce parere are tatal lui Matei despre alaptarea prelungita?
- E ingrijorata ca fiul ei are nevoie de san pentru a se calma sau e ingrijorata in legatura cu aportul lui nutritional? Ii place sa alapteze tocmai pentru ca atunci are o relatie mai stransa cu copilul ei, care, de altfel, incepe sa devina tot mai independent?
In acest punct, e important de stiut ce semnificatie are alaptarea pentru mama lui Matei. Daca doreste sa intrerupa alaptarea, nu trebuie decat sa inceapa sa il alapteze tot mai rar, progresiv. Intarcarea nu va avea niciun efect negativ asupra copilului. Daca mama vrea sa rezolve problema lui Matei, care vrea san in situatii stresante, atunci trebuie sa stie urmatoarele:
1. Comportamentul lui Matei e normal. Pentru copiii alaptati, sanul are fix acelasi rol ca si jucaria preferata sau paturica – asigura confort si securitate. Daca copilul deja are un alt obiect care raspunde acestor nevoi, atunci sanul devine optional.
2. Daca mama nu mai vrea sa fie pusa in situatii jenante, ar trebuie sa stie ca poate impune reguli pentru alaptare. Un copil de 18 luni e suficient de mare cat sa priceapa ca “nu te alaptez in magazin” sau ca “primesti laptic imediat ce ajungem acasa”.
3. Daca copilul are probleme de adaptare la medii nefamiliare, e util ca mama sa ii spuna din timp ca il duce intr-un loc nou, dar sigur si interesant si distractiv. Daca ii creezi asteptari pozitive, atunci si raspunsul lui va fi mai bun si nu va mai fi asa speriat.