In cazul in care copilul dumneavoastra are o temperatura mai mare de 37,5ºC, este foarte probabil ca are febra. Aceasta este extrem de comuna si in majoritatea cazurilor va trece de la sine.
Luarea temperaturii
Exista mai multe modalitati prin care puteti verifica daca bebelusul sau copilul dumneavoastra are febra sau nu:
- Orala. Termometrul este pus sub limba, gura se inchide si apoi este luata temperatura.
- Rectala. Termometrul este introdus usor in rect (fundul copilului) si este luata temperatura.
- Axila. Termometrul este plasat sub brat si bratul este tinut lipit de corp cat timp se ia temperatura.
- Ureche. Un termometru digital este introdus in ureche si apoi este luata temperatura.
Asigurati-va intotdeauna ca ati citit instructiunile care insotesc termometrul inainte de a-l folosi. Exista mai multe tipuri de termometre pe care le puteti folosi:
- Digital. Aceste termometre sunt rapide si precise si pot fi folosite pentru a lua temperatura oral, rectal si axilar.
- Ureche/frunte. Aceste termometre digitale sunt introduse in ureche sau puse pe frunte si pot fi utilizate doar pentru a lua temperatura in ureche/pe frunte. Pot fi mai scumpe decat celelalte tipuri de termometre.
- Banda. Acestea sunt plasate pe fruntea copilului si indica temperatura pielii, nu cea a corpului. Nu sunt foarte precise.
- Sticla. Exista doua tipuri de termometre de sticla; cele care contin un alcool colorat pentru a masura temperatura sau cele traditionale care contin mercur. Nu este recomandata utilizarea termometrelor cu mercur, intrucat mercurul este extrem de otravitor.
Febra este modalitatea prin care organismul incearca sa ajute copilul sa contracareze infectiile si bolile. Principiul de functionare este urmatorul: temperatura corpului creste facand dificila supravietuirea bacteriilor si a virusilor.
Lucrul important de retinut este ca dumneavoastra va cunoasteti cel mai bine copilul. Deci, in cazul in care credeti ca are nevoie de tratament medical pentru o febra, anuntati medicul pediatru sau alt medic specialist.
Daca observati oricare din urmatoarele semne de avertizare, trebuie sa va adresati imediat medicului:
- Orice febra la un sugar mai mic de 3 luni
- Un sugar mai mare de 3 luni cu o febra mai mica de 39 grade Celsius care pare neobisnuit de iritat si nu se simte deloc bine
- Un sugar mai mare de 3 luni cu o febra mai mare de 39 grade Celsius care nu reactioneaza la medicamentele pentru reducerea febrei sau a carui febra tine mai mult de o zi
- Copilul dumneavoastra are convulsii
- Copilul dumneavoastra pare foarte bolnav sau este letargic si dificil de trezit
- Copilul are gatul teapan, cefalee, iritatii, varsaturi repetate sau diaree
- Febra copilului nu s-a mai modificat de peste 3 zile
- Copilul si-a pierdut pofta de mancare sau are dureri de stomac
- Pe copil il doare in gat
- Copilul are dureri la nivelul urechilor
- Copilul are dureri la urinare
- Copilul prezinta un suierat (wheezing) sau dificultati in respiratie.
Daca medicul ajunge la concluzia ca febra copilului dumneavoastra este cauzata de un virus, adesea cel mai bine este sa asteptati, sa va asigurati ca se odihneste destul si ca bea suficiente lichide – daca simptomele nu sunt grave. Medicul poate prescrie si medicamente care reduc febra cum ar fi paracetamol (acetaminofen) / ibruprofen. Aceste medicamente pot imbunatati starea copilului dumneavoastra.
Tratarea febrei acasa
Copiii care nu prezinta semne de avertizare pot fi tratati la domiciliu impotriva febrei. Tratamentul la domiciliu poate include folosirea medicamentelor care pot fi eliberate fara reteta pentru a reduce febra. Urmati intotdeauna indicatiile privind dozele si modul de administrare si consultati medicul sau farmacistul inainte de a administra un medicament.
Puteti de asemenea sa va faceti sugarul sau copilul sa se simta mai confortabil imbracandu-l cu haine largi, usoare, facandu-i o baie cu apa calduta sau spalandu-i fruntea cu un burete cu apa calduta. Incercati sa nu folositi un burete rece intrucat acest lucru va avea efectul invers, facand temperatura sa creasca.
Este normal sa fiti ingrijorati atunci cand copiii dumneavoastra au febra, dar fiti siguri ca in majoritatea cazurilor isi vor reveni in cateva zile. Desigur, daca aveti alte nelamuriri, cel mai bine este sa va adresati medicului pentru sfaturi si tratament.
Pentru mai multe informatii intra pe www.panadolbaby.ro.