Job sau familie? 4 idei pentru a echilibra balanta viata personala – serviciu


De cand a aparut bebelusul in viata voastra nu mai sunteti un simplu cuplu, ci o familie. Este posibil insa ca multitudinea de “obligatii” cu care va alegeti dupa venirea pe lume a bebelusului sa va doboare. Nu dispera!


Ai rasfoit tot internetul in cautare de sugestii si nu ai gasit nimic util? Iti sarim in ajutor si iti oferim 4 idei care te vor ajuta sa iti gestionezi mai usor programul tau de lucru si sa petreci mai mult timp alaturi de micutul tau.

1. Program part-time? Tu alegi cat si cum muncesti

Pentru a putea petrece mai mult timp alaturi de bebelus, multe dintre femei aleg sa isi schimbe programul de munca dupa ce devin mamici. Este adevarat ca in acest fel vei aduce mai putini bani la bugetul familiei, dar diferenta o poti “amortiza” destul de usor din salariul oferit bonei (program de lucru de 4 ore pe zi in loc de 8 sau 9) sau prin alegerea unui program normal pentru gradinita copilului.

Daca angajatorul iti permite, o alta alternativa pentru programul part-time o reprezinta turele de 10 sau 20 de ore. In felul acesta ai parte de 3 zile in plus pe saptamana pentru a sta cu bebe, respectiv 4.

2. Ture full-time mai lungi pentru mai multe zile libere pe saptamana

Cum “iesi in avantaj” daca alegi turele prelungite? In loc sa lucrezi timp de 5 zile cate 8 ore pe zi, poti lucra timp de 4 zile cate 10 ore pe zi, castigand astfel o zi pe saptamana pentru tine si puiul tau. Alta varianta pentru program full-time modificat: lucrezi timp de 3 zile cate 12 ore pe zi, caz in care te alegi cu 2 zile libere in plus pe saptamana.

Daca tati alege un program asemanator, timpul petrecut de bebelus cu bona se va reduce considerabil, iar portofelul familiei va fi mai plin. De exemplu, tu iti poti lua ziua de vineri libera daca lucrezi ture mai lungi, tati ziua de luni, iar in acest fel copilul sta in ingrijirea bonei doar 3 zile pe saptamana in loc de 5. Pe langa faptul ca bebe va creste armonios alaturi de parintii sai, un calcul simplu iti arata ce economie puteti face la bugetul familiei adoptand acest program de lucru.

3. Parintii incep programul de lucru la ore diferite

Daca serviciul va permite, tu si partenerul tau puteti alege sa incepeti programul de lucru la ore diferite, iar in acest fel scurtati timpul petrecut de micuti la gradinita sau cu bona.

De exemplu: tu incepi lucrul la 7 dimineata, iar tati incepe la 11. Cu acest program, tati duce copilul la gradinita sau la bona, iar tu il iei. In acest fel, timpul pe care micutul il petrece fara parinti se reduce la jumatate. “Jonglati” putin cu orele si cu putin noroc copilul vostru nu va mai avea nevoie de bona, ci va sta mereu cu unul dintre parinti. 

Sa-ti mai amintim faptul ca si in acest fel bugetul familiei va simti o crestere considerabila? Astfel poti pune bani deoparte pentru o super vacanta in familie sau pentru un cadou deosebit pentru sarbatori.

4. Lucrul de acasa este o alternativa de luat in calcul

Ai acasa un computer si acces la internet? Sansele tale de angajare pentru a lucra de la domiciliu sunt foarte mari. Poti alege sa vinzi prin telefon, sa scrii articole pentru diverse reviste sau siteuri si daca ai talent la croitorie, poti chiar sa-ti deschizi propria afacere si sa-ti vinzi creatiile pe un blog.

Este posibil insa ca aceasta alegere sa nu iti ofere prea mult timp de petrecut alaturi de cei mici si sa fie nevoie de o bona. Totusi, avantajele sunt pe masura: iei masa cu cel mic, economisesti bani, atmosfera poate fi mai putin agitata decat la serviciu si munca este mult mai placuta cand lucrezi in confortul casei tale.

Tine cont de faptul ca decizia de schimbare a orarului de lucru sau a timpului pe care il dedici zilnic muncii ii afecteaza pe toti membrii familiei si trebuie luata impreuna cu partenerul de viata. La sfarsitul zilei, fiecare dintre voi trebuie sa fie fericit si multumit de ceea ce face. 

related posts

Modifică setările cookies