Obiceiuri si traditii de Florii. Ce trebuie sa stie familia ta despre aceasta sarbatoare


Duminica Floriilor este o sarbatoare crestina celebrata intotdeauna  in ultima duminica inainte de Paste.  Ea marcheaza intrarea Mantuitorului Iisus in Ierusalim si poate reprezenta un moment ideal in care familia sa vorbeasca despre credinta si sa petreaca timp impreuna, urmand traditiile [...]


Duminica Floriilor este o sarbatoare crestina celebrata intotdeauna  in ultima duminica inainte de Paste.  Ea marcheaza intrarea Mantuitorului Iisus in Ierusalim si poate reprezenta un moment ideal in care familia sa vorbeasca despre credinta si sa petreaca timp impreuna, urmand traditiile tipic romanesti.

Cu o zi inainte de Florii se strang ramuri de salcie inmugurita, se leaga in snopi si se duc la biserica pentru a fi sfintite de preot. Dupa sfintire si slujba, “matisorii” sunt luati acasa si pusi la icoane, usi, ferestre, intrari in grajduri, fantani si stresini.

Aceste ramuri sfintite se pastreaza peste an si sunt folosite de mame si bunici pentru vindecarea diferitelor boli.

Traditiile si superstitiile acestei sarbatori sunt nenumarate, dar ii poti spune cateva copilului tau, pentru a-l pune in tema cu ce obiceiurile oamenilor din intreaga tara:

- In unele regiuni, oamenii isi incing mijlocul cu crengute sfintite de salcie, crezand ca astfel alunga boala sau o inving cu o mai mare usurinta. Se spune ca salcia vindeca durerea de spate si este un antidot pentru muscatura de sarpe.

- O alta traditie spune ca ramurile de salcie sunt asezate inainte de culcare sub pernele fetelor nemaritate. Ele cred ca vor deveni mai frumoase si vor avea un sot daca fac asta.

- Demult, crengutele de salcie asezate la icoane dupa Florii se aruncau vara pe foc atunci cand incepea o furtuna pentru a se imprastia norii, ori se asterneau in ograda pentru a alunga grindina. Ramurile de la icoana se asezau de catre gospodar in mijlocul casei, cand era vremea rea, pentru a o apara de trasnete.

- Daca te impartasesti de Florii, iti poti pune o dorinta si ea se va indeplini mai repede decat in alta perioada.

- In unele zone, ziua de Florii este ultima in care se poarta martisorul, el fiind asezat pe un maces sau pe crengile unui pom inflorit.

- In dumica de Florii, se culeg flori ce se aduna in ciubare, ele urmand a fi folosite pentru incondeierea de oua pentru Paste.

related posts

Modifică setările cookies