Mamele care alapteaza sunt mai receptive si sensibile la plansul bebelusului


Rezultatele unui nou studiu american nu sunt atat de surprinzatoare pentru mamici. Cercetatorii au descoperit ca creierul mamelor care alapteaza este mai receptiv la plansul copilului lor, decat creierul mamelor care nu alapteaza. Acest studiu ofera dovezi concrete ca alaptarea [...]


Rezultatele unui nou studiu american nu sunt atat de surprinzatoare pentru mamici. Cercetatorii au descoperit ca creierul mamelor care alapteaza este mai receptiv la plansul copilului lor, decat creierul mamelor care nu alapteaza.

Acest studiu ofera dovezi concrete ca alaptarea intareste legatura emotionala dintre mama si copilul sau.

In regiunea creierului care e asociata cu comportamentul parental, cercetatorii au observat o crestere a activitatii cerebrale la mamele care isi alaptau copii si care au fost puse sa asculte inregistrari ale plansului copilului lor, in timp ce reactiile mamelor care nu alapteaza au fost mai slabe in intensitate.

17 proaspete mamici au fost puse sub observatie de catre cercetatori. 9 dintre ele isi alaptau bebelusii, in timp ce 8 au preferat sa-i hraneasca cu lapte praf.

La 2 si la 4 saptamani dupa nastere, mamele au acceptat sa le fie scanate creierele cu ajutorul unui aparat cu rezonanta magnetica, in timp ce ascultau inregistrari ale plansului mai multor bebelusi, printre care si al lor.

Mamele care isi alaptau bebelusii au avut o activitate cerebrala crescuta in regiunile responsabile de comportamentul parental – amigdala, corpul striat si girusul frontal – dovada ca sunt mai sensibile si mai empatice la plansul bebelusului decat mamele care nu alapteaza.

E posibil ca hormonul eliberat in timpul alaptarii – oxitocina – sa contribuie la activarea acelei regiuni a creierului, sustin cercetatorii, care vor sa extinda studiul. Ei vor sa foloseasca descoperirile pentru mai buna intelegere a mamelor care au probleme in a stabili o legatura emotionala cu bebelusul lor si, poate, chiar gasirea unui tratament.

Studiul a fost publicat in aprilie in “The Journal of Child Psychology and Psychiatry”.

related posts

Modifică setările cookies