Era doar o chestiune de timp pana cand sa apara pe piata papusa care trebuie alaptata la san, si nu hranita cu biberonul.
Papusa care trebuie pusa la san a fost scoasa la vanzare in Spania, unde a inregistrat vanzari de peste 2 milioane de dolari, iar acum firma producatoare se pregateste sa o introduca pe piata jucariilor din SUA, unde deja starneste controverse in comunitatea de parinti.
Parintii s-au impartit in doua tabere. Unii spun ca e normal ca fetitele sa afle de mici ca e mai bine sa alaptezi un bebelus decat sa-i dai lapte praf cu biberonul, altii cred ca inventia aceasta nu le face decat rau copiilor.
Prin faptul ca fetitele trebuie sa-si puna o vesta cu “sfarcuri” atasate, papusa le obliga sa se maturizeze inainte de vreme si da intregii situatii un caracter sexual, care este total nepotrivit pentru fetite de 3-5 anisori.
Papusa se vinde impreuna cu o vestuta pe care fetitele o poarta peste hainele lor normale si care are atasate doua floricele in locul sfarcurilor. Atunci cand papusa e pusa cu gura pe floricele, face un zgomot ca si cum “ar suge lapte”. Dupa ce papusa e “alaptata”, trebuie tinuta sa eructeze si apoi pusa la culcare.
Problema este ca unii parinti nu suporta imaginea unui copil de 3-4 anisori care tine o papusa la san pentru a o alapta. Ei sustin ca nu are rost sa explici copiilor mici diferenta dintre laptele praf si cel de san si ca fetitele se pot juca in continuare cu bebelusi hraniti cu biberonul.
“Hai sa lasam copiii sa-si foloseasca imaginatia si sa se joace cum vor ei… Nu trebuie sa le aratam noi, adultii, cum e corect din punct de vedere anatomic, nu la o varsta atat de frageda. Fetitele sa-si plimbe bebelusii de jucarie in carucioare, sa ii puna la nani, nu trebuie sa stie chiar tot despre cresterea unui bebelus, nu e nevoie. E mai sanatos sa iti cresti copilul asa”, spune o mama care sigur nu ii va cumpara fetitei sale papusa “The Breast Milk Baby”.
Producatorii au fost surprinsi de comentariile negative la adresa jucariei. Ei nu vad papusa pe un obiect care pune accentul pe sexualitatea copilului. Mai degraba, se asteptau ca jucaria sa creioneze un portret pozitiv al alaptarii si sa contribuie la dezvoltarea unei relatii armonioase intre mama si copil.
“Alaptarea e buna pentru bebelusi, e buna pentru mame, e buna pentru societate, nu intelegem de ce atatea controverse”, spun producatorii intr-un comunicat de presa.
Nu toti parintii sunt, insa, impotriva acestei papusi. Unii gasesc ca e util si binevenit ca fetitele sa invete ca sanii sunt in primul rand o sursa de hrana pentru bebelus, si nu o sursa de placere sexuala.
Papusa “The Breast Milk Baby”costa 89 de dolari si e recomandata copiilor peste 2 ani. Tu ce parere ai despre papusa care trebuie hranita la san? I-ai cumpara-o fetitei tale?