Bebe consuma mare parte din vitaminele pe care le introduci in organism prin intermediul alimentatiei. Esti, astfel, mai vulnerabila in fata bolilor de orice fel, datorita unui sistem imunitar slabit.
Pe masura ce sarcina avanseaza, apar si alte efecte secundare, mai mult sau mai putin placute. Din ultima categorie fac parte – desi nu e neaparat necesar – salivarea excesiva si senzatia de nas infundat. Asta se datoreaza umflarii mucoasei nazale, in mare masura din cauza productiei semnificative de hormoni.
S-ar putea chiar sa te trezesti cu o raceala. In timpul sarcinii, sistemul tau imunitar e puternic afectat, si de aceea te poti imbolnavi cu usurinta. Spala-te bine pe maini de cate ori este necesar, mai ales cand ai frecventat locurile publice.
O alta nepacere cauzata in aceasta perioada poate fi aparitia unei infectii a tractului urinar. Aceste infectii sunt des intalnite in timpul sarcinii, datorita relaxarii muschilor ureterelor, in urma cresterii volumului de progesteron.
De asemenea, uterul poate presa ureterul, ceea ce va duce la incetinirea fluxului de urina ce se elimina din vezica – fapt ce poate favoriza acumularea bacteriilor.
Daca incerci dureri in timpul urinarii, senzatia de arsura in partea inferioara a abdomenului, nevoia frecventa de a urina, desi in cantitati foarte mici, sau daca urinezi cu sange, e posibil sa fi contractat o infectie urinara.
Daca apare voma, febra mare si ameteala, s-ar putea ca infectia sa fi urcat la rinichi. In oricare dintre cazuri, trebuie sa mergi de urgenta la doctor.
Decat sa te imbolnavesti, mai bine previi: bea opt pahare de apa zilnic, mergi la toaleta de cate ori simti nevoia, fara sa amani momentul, si sterge-te cu hartia igienica de fata, spre spate. Sucul de coacaze poate tine si el bacteriile la distanta de tractul urinar.
Intre timp, cel mic are multa treaba in burtica. Isi suge degetul mare, si nu sta locului o clipa. Oasele devin mai dense pe zi ce trece, pielea este subtire si transparenta – poti observa vasele de sange sub ea. Bebelusul isi petrece majoritatea timpului exersand respiratia, inspirand si expirand lichidul amniotic. Tot acum incep sa se formeze papilele gustative.
Idee pentru tati: Mami are nevoie de multe imbratisari in perioada asta. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, cu cat primeste mai multe imbratisari, cu atat mai mult isi va strange bebelusul la piept atunci cand va aparea!