Sarcina pe saptamani: saptamana 17


Memoria ta nu mai functioneza la parametri optimi in timpul sarcinii? Noteaza pe o hartie tot ce ai de facut. Sa nu te surprinda daca incepi sa uiti unde ti-ai pus cheile de la masina sau daca nu-ti mai aduci [...]


Memoria ta nu mai functioneza la parametri optimi in timpul sarcinii? Noteaza pe o hartie tot ce ai de facut.

Sa nu te surprinda daca incepi sa uiti unde ti-ai pus cheile de la masina sau daca nu-ti mai aduci aminte ce trebuie sa cumperi de la magazin. “Amnezia materna” este un fenomen des intalnit in sarcina si se datoreaza schimbarilor hormonale sau celor fizice din corpul tau. Nu te ingrijora, aceasta predispozitie spre uitare va trece dupa nastere.

Burtica ta creste cu repeziciune, bebe se face tot mai mare si tu incepi sa iei vizibil in greutate – cantaresti cu pana la 4,5 kilograme mai mult decat la inceputul sarcinii.

Pe masura ce uterul tau creste, e posibil sa simti dureri ascutite in partea de jos a abdomenului sau in vintre. Asta se datoreaza muschilor care se intind si a ligamentelor care sustin uterul aflat in crestere.

N-ai simtit inca fluturasi in stomac? Vei face cunostinta cu ei cat de curand! Bebe e mai neastamparat ca oricand, si activitatea lui se va inteti de-acum incolo.

Daca esti o gravida ocupata, s-ar putea sa nu simti prea curand (sau prea puternic) miscarile fatului in burtica. Fii atenta seara, inainte de culcare. Tocmai cand tu te vei linisti, el va avea chef de joaca!

Ai putea observa ca secretia vaginala devine mai abundenta decat de obicei. Daca e inodora si incolora, nu trebuie sa-ti faci griji. Daca devine pastoasa sau e insotita de pete de sange, ar putea fi vorba de o infectie urinara. In masura in care ai suspiciuni in acest sens, raporteaza-le medicului ginecolog.

Daca lucrezi intr-un mediu solicitant, fa tot posibilul sa reduci nivelul stresului. Potrivit studiilor, stresul poate duce la complicatii serioase in sarcina, ca si la nastere, cum ar fi nasterea prematura.

Cartilagiile bebelusului, care formau scheletul osos, isi modifica duritatea, transformandu-se in oase. Micutul incepe sa auda prin burtica. Desi acum bebe e compus in mare parte din apa, incep sa se formeze primele straturi de grasime.

Specialistii in medicina alternativa cred cu tarie in puterea atingerii. Mangaie-ti burtica de cate ori ai ocazia, cu miscari usoare, circulare. Cel mic se va simti in siguranta, confortabil si, mai mult de-atat, vei crea inca de pe-acum o legatura stransa intre voi doi. Sau poti sa asculti muzica – va avea un efect calmant, atat pentru tine, cat si pentru bebe.

Idee pentru tati: Se petrece ceva ciudat. Mami simte bebelusul miscandu-se in burtica, striga dupa tine sa vii si tu sa observi, dar – surpriza! Nazdravanul parca-ti face in ciuda: nu mai face nicio miscare. Nu te supara, bebelusul nu are nimic cu tine. E un motiv bun sa stai cat mai mult cu mami, si sa-ti asezi mana pe burtica ei, in asteptarea semnalelor jucause. Rabdarea iti va fi rasplatita!

related posts

Modifică setările cookies