Este o saptamana decisiva: daca menstruatia depaseste termenul, inseamna ca s-a produs conceperea. Vei fi mamica!
La sfarsitul primei luni de sarcina s-ar putea sa fii indusa in eroare. Asta pentru ca ai putea observa o mica sangerare. O vei putea insa usor distinge de sangerarea de la ciclu, pentru ca e mult mai putin abundenta si trece mai repede. Ea se datoreaza procesului de implantatie, cand sarcina se prinde efectiv de mucoasa uterului.
Multe femei sunt inselate de aceasta sangerare usoara si cred ca nu sunt insarcinate, ceea ce are drept rezultat o estimare eronata cu pana la patru saptamani a sarcinii.
Continua si schimbarile prin care treci in mod normal in aceasta perioada premergatoare menstruatiei. Una dintre ele: sensibilitatea sanilor si cresterea lor in volum. De obicei, acesta este primul semn exterior al sarcinii.
Cam acum este momentul in care testele de sarcina devin pozitive. Hormonul sarcinii, denumit hCG, poate fi detectat chiar si in cantitati extrem de mici in sangele tau si in urina.
De-acum vom incepe sa vorbim tot mai concret si mai mult despre bebe. In scurt timp, o parte din celulele structurii cistice se transorma, devenind un disc embrionar. Perimetrul inundat cu fluid se transforma in cavitatea amniotica in care traieste embrionul.
Tesutul placentar creste si invadeaza mucoasa uterina, asa cum o planta isi infige radacinile in pamant. Acum se stabileste si o interconexiune cu sistemul tau circulator. Vasele sangvine din zona placentei se dilata pentru a alimenta cu sange sarcina in continua dezvoltare. Odata ce sarcina este confirmata, 85% din bebelusii care urmeaza sa se nasca vor supravietui.
Incearca sa eviti alimentele de tip fast food, care sunt bogate in grasimi si sare. Consumate ocazional, acestea nu-ti fac totusi rau.
Acum incepi sa ai nevoie de o cantitate mai mare de calciu, fier, proteine si alte vitamine. Asadar, sa nu-ti lipseasca de la masa urmatoarele:
- Calciu: lapte, branza, iaurt, migdale, legume
- Fier: pui, peste, carne rosie, fasole, cereale, oua, orez, paine integrala, spanac
- Acid folic: legume verzi, soia, banane
- Carbohidrati: fructe si legume proaspete, nuci, paste, cartofi
- Vitamina C: citrice, capsune, ardei gras
- Viramina B12: carne rosie macra, produse lactate, pui, peste
- Acizi grasi Omega 3: somon, hering, sardine, seminte canepa
- Zinc: Carne, mazare
- Apa: bea cel putin 8 pahare pe zi, pentru hidratare
Idee pentru tati: Mami te ignora, fiind cu ochii pe calendar sau pur si simplu pare neajutorata? Oricare ar fi reactia ei in aceasta perioada, e normal. Trece printr-o stare de emotivitate accentuata.