Sarcina pe saptamani: saptamana 5


Schimbarile hormonale continua cu repeziciune. Sanii se umfla si devin tot mai durerosi, pe masura ce glandele mamare se umplu de lapte. Incepi sa ai senzatia de foame chiar si dupa ce ai mancat, iar greturile de dimineata nu se [...]


Schimbarile hormonale continua cu repeziciune. Sanii se umfla si devin tot mai durerosi, pe masura ce glandele mamare se umplu de lapte. Incepi sa ai senzatia de foame chiar si dupa ce ai mancat, iar greturile de dimineata nu se lasa prea mult asteptate.

Uterul se dezvolta si el pe zi ce trece si incepe sa preseze vezica. Efectul? Vizitele la baie incep sa se inmulteasca. Avem si o veste buna: simptomele de mai sus difera nu doar de la o gravida la alta, ci si de la o sarcina la alta. Cu putin noroc, s-ar putea ca aceste senzatii sa fie pasagere si sa nu te sacaie prea mult.

La cinci saptamani, sarcina nu difera cu mult fata de saptamana anterioara. Bebelusul nu are acum mai mult de un milimetru lungime. Multe cupluri il numesc „boaba”, deoarece la ecograf nu pare mai mare decat un graunte de orez! Cu toate acestea, el creste pe mai multe planuri. Organele vitale isi continua rapid dezvoltarea.

Sistemul nervos central, muschii, oasele si chiar inima incep sa se formeze. In timpul acestei saptamani, inima se separa in camere si incepe sa pompeze sange. Tot acum se dezvolta un prim sac gestational, care va disparea, de regula, dupa 12 saptamani, dar si cordonul ombilical.

Problemele cele mai frecvente sunt oboseala si greata de dimineata. De fapt, este impropriu spus „de dimineata”, pentru ca ea poate sa apara la orice ora din zi sau din noapte. Specialistii considera ca greata in sarcina este prezenta mai ales in cazul unui nivel scazut al zaharului in sange.

Incearca sa-ti echilibrezi dieta mancand putin si des. Dimineata, opteaza pentru biscuiti uscati si paine prajita sau fa-ti gustari din piscoturi si fructe uscate.

Poti sa iei niste tablete de ghimbir sau sa bei ceai de ghimbir: aceasta planta este faimoasa pentru reducerea greturilor. Si ceaiul de menta poate da rezultate bune.

Daca treci prin perioade lungi de stari de voma sau greturi extrem de severe, contacteaza-ti obstetricianul – poate fi vorba de o sarcina toxica. In cazul acesta, ea trebuie atent monitorizata. In general greturile scad in intensitate la inceputul celui de-al doilea trimestru.

Acum apar si poftele – dintre cele mai ciudate si inexplicabile. Ti se poate intampla sa tanjesti dupa un castravecior murat in plina vara sau dupa o inghetata cu frisca in miez de iarna.

Gustul si mirosul se pot altera: respingi fara sa vrei anumite mancaruri care inainte iti placeau (in principal cafeaua si vinul). Colac peste pupaza, si libidoul poate avea de suferit in aceasta perioada.

Idee pentru tati: Mami nu se simte prea bine in perioada asta. Vei observa la ea schimbari bruste in starea de spirit. Nu te supara si n-o lua personal daca uneori va ridica tonul. E la fel de speriata ca tine. tongue

related posts

Modifică setările cookies